Help mee met de oprichting van een sociale bakkerij

Help mee met de oprichting van een sociale bakkerij
Arian de Wit
Deel deze actie

Door uw gift kunnen we de sociale bakkerij starten in Gent, mensen kansen geven en een fijne plek bieden op de arbeidsmarkt.

42 donaties
€ 1382 van € 30000 ingezameld

Veel mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de pandemie, kinderen die zonder brood naar school gaan. Armoede in wijken, warme bakkers die verdwijnen of mensen die geen plek vinden om te werken. Dit kan echt anders. Nu is de tijd voor verandering maar dat kan alleen met uw hulp. Wilt u ons steunen met een kleine bijdrage om de sociale open bakkerij te kunnen starten in Gent? Dit kan al vanaf 5 euro en uw hulp zorgt ervoor dat we de bakkerij snel kunnen realiseren.

Inmiddels ben ik al meer dan 25 jaar bakker met een enorme voorliefde voor (desem)brood. Een prachtig vak! Of zoals ze hier in België zeggen: Een schone stiel! De laatste 5 jaar heb ik zeer intensief samengewerkt met sociale bakkerij “De Bakkerswerkplaats” in Rotterdam. Ze bieden een werkplek aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, mensen met een beperking en ze bieden een stukje opleiding aan mensen die het vak willen leren.

Enkele voorbeelden:

Ik heb daar meerdere mensen mogen begeleiden en gezien wat voor impact het kan hebben op mensenlevens wanneer iemand een kans krijgt op een leuke werkplek. Zo hadden we een jongen die zeer slecht zicht heeft en voor lange tijd thuis zat. Het was zoeken naar manieren om het werken in een bakkerij mogelijk te maken. Slecht zicht betekend immers ook dat een recept moeilijk gelezen kan worden of temperaturen op een oven niet goed zichtbaar zijn. Doormiddel van bijvoorbeeld een pratende weegschaal, veel geduld, begeleiding en inzet, werd er toch ineens heel veel mogelijk. Nu kan ik met trots zeggen dat hij een vaste baan heeft gevonden in de Bakkerswerkplaats en een totaal nieuwe passie heeft ontdekt. Namelijk dat van het bakken. Hij wil later misschien zelfs een eigen zaak beginnen!

Ik ben super trots op hem en dat wat hij bereikt heeft in de tijd dat we samen gewerkt hebben ;) 

Ook werkte ik met een jongen van Iraanse afkomst die gevlucht was. Hij volgde zijn passie en heeft nu zijn eigen bakkerij in Dordrecht kunnen starten!

Soms hadden mensen een totaal andere baan of opleiding maar wilden ze iets anders proberen. Of ze hadden even behoefte om onder de mensen te zijn.  Ik heb veel mensen weer plezier zien krijgen door het werken met de handen en het maken van mooie producten.

Daarnaast begeleide ik leerlingen van scholen en werkte ik (samen met de begeleiders van een zorginstelling) in de bakkerij met mensen die bijvoorbeeld downsyndroom of autisme hebben. Wat een voldoening geeft dat!

Ik woon inmiddels in de prachtige stad Gent, België. Een stad waar ik graag een impact wil maken.

Mijn wens is om hier in Gent, net als in Rotterdam een bakkerij op te zetten met een sociaal open karakter waar we kunnen werken met jongeren en ouderen die een beperking hebben of met mensen die het misschien wat lastiger vinden om een plekje te vinden. Maar ook willen we een open bakkerij zijn. Open voor de buurt en voor iedereen die eens een nachtje mee wil bakken, puur voor het plezier. Dat brengt verbinding. Want als het in Rotterdam werkt, waarom dan niet hier? Niets is mooier dan mensen te zien groeien in hun ontwikkeling door het maken van mooie en lekkere producten. Dat is dubbel succes!

Uw gift kan helpen om een nieuwe open sociale bakkerij op te starten. Een bakkerij waar iedereen zichtbaar is en iedereen zich welkom mag voelen.

Mensen hoeven geen bakkers te zijn…

Een mooi brood bakken of een heerlijke koek, brengt zoveel blijdschap bij mensen en tovert een glimlach op het gezicht bij hen die het soms even wat moeilijker hebben gehad. En dat is juist de doelgroep waar ik mij met deze bakkerij op wil richten. 

Mensen hoeven geen bakkers te zijn. Misschien wil iemand eens een tijdje iets anders proberen dan de huidige job, een workshop volgen of even de gedachten verzetten door nieuwe mensen te leren kennen. Het mag een zoete inloop zijn ;)

Mijn ervaring leert dat met de handen werken in dit prachtige beroep levens veranderd. Nieuwe deuren opent tot een prachtige nieuwe toekomst. 

Bakkers zijn er te kort en er is veel vraag naar mensen die een job in de bakkerij willen. Wij willen mensen laten doorstromen naar een betaalde job.

Fouten mogen gemaakt worden

Heerlijk brood en smakelijke koekjes zijn een doel maar fouten mogen gemaakt worden. Klanten worden blij van (h)eerlijke producten. We willen ook niet te veel verspilling, dus proberen we maatwerk te creëren voor zowel de aansluitende winkel als (nieuwe) horeca afnemers. Ook zullen we zoeken naar lokale leveranciers zodat we de eigen gemeenschap kunnen ondersteunen en de keten kort kunnen houden.

Niet ieder brood of iedere koek hoeft perfect te zijn. Daar staan we niet voor. Ons product mag een afspiegeling zijn van wie we zijn als mens.

Met uw hulp kunnen we de opstart realiseren van een bakkerij met winkel in Gent, Oost Vlaanderen, en kunnen we mensen uit de stad en omliggende deelgemeenten een kans geven op de arbeidsmarkt. We kunnen een plek creëren voor workshops, het opleiden van nieuwe mensen, een stageplek bieden of gewoon lekker met de handjes in het deeg. Gewoon eens langskomen om een koffietje te drinken en een babbeltje te doen? Welkom!

Wat kunnen we doen met uw gift?

Dan kunnen we starten met Bakkersgasten.

Meer informatie vindt u op onze website www.bakkersgasten.be

De donaties worden gebruikt voor de oprichting en de inrichting van de bakkerij. Denk bijvoorbeeld aan de huur van een pand, aanleggen van krachtstroom (als dit er nog niet is), de aanschaf van deegmachines, werktafels, koeling en rijskasten (waar brood groter in wordt ;)) een oven, winkelmateriaal en grondstoffen.

Wat we vooral willen laten zien is dat er kracht ligt in de samenwerking van een stad. De financiële middelen bijeen krijgen is tot nu toe niet gemakkelijk gebleken volgens de traditionele wegen. Misschien als er gezien wordt dat een dergelijk project steun ontvangt, er dan meer dingen mogelijk gaan zijn.

Kan ik ook investeren?

Wilt u wel betrokken zijn maar liever als investeerder met een stukje rendement? Neem dan gerust contact op. We zullen dan onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.

Sponsoren

We staan ook open voor bedrijven (met affiniteit met de doelgroep) die als sponsor willen functioneren. Dit kunnen bijvoorbeeld (lokale) grondstoffen leveranciers zijn of instellingen die met de doelgroepen werken. Wij kunnen u vermelden op bijvoorbeeld werkkledij, website, socials, in de winkel of andere mogelijkheden.

Wat krijgt u ervoor terug?

Als het ons lukt om de bakkerij op te starten willen we mensen natuurlijk ook bedanken voor hun betrokkenheid. Dit willen we op de volgende manieren doen.

  • U kunt meedenken om een naam voor een brood, koek of een gebakje te verzinnen. Dit kan de naam zijn van iemand die heel bijzonder voor u is, een leuke naam of een naam die het product goed omvat. Zo wordt uw gift ook nog eens heel bijzonder! Zet uw idee alvast bij het commentaar van de gift en wie weet ligt er straks wel een brood of gebakje met uw naam in de winkel.
  • We willen 10 brood abonnementen verloten aan mensen uit de directe omgeving ter waarde van 25 euro te besteden in de winkel.
  • We verloten een toffe workshop brood of koek voor 4 personen.
  • U geeft mensen een nieuwe kans op een beter toekomst perspectief.

U kunt u inschrijven op de nieuwsbrief op onze website www.bakkersgasten.be voor updates over de steunactie en de voortgang van de bakkerij.

Zullen we er samen iets van bakken?

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 29-03-2022 gestart
3852x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

Actie georganiseerd door:

Arian de Wit

Arian de Wit

42 donaties
€ 1382 van € 30000 ingezameld
Actie loopt tot 31-07-2022

Donaties

 
Toon alle donaties
op 29-03-2022 gestart
3852x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

In de media

Arian (46) wil in Gent bakkerij openen en kwetsbare mensen aan het werk zetten: “In Rotterdam kon het ook”

13 Apr 2022

GENT - De Nederlandse bakker Arian de Wit (46) wil in Gent een sociale bakkerij opstarten voor mensen met een beperking of een afstand tot de arbeidsmarkt. De voorbije vijf jaar werkte hij bij zo’n bakkerij in Rotterdam. Nu hij in Gent woont, wil hij dat werk hier graag verderzetten.

Nieuwsblad