Haal onze mensen uit een uitzichtloze situatie

Haal onze mensen uit een uitzichtloze situatie
Stichting BAB

Medewerkers van onze stichting zijn in financiële problemen geraakt omdat ze anderen wilden helpen. Wij willen hen steunen.

 

Wij zijn Stichting Buitengewoon Actieve Breinen, een stichting die zich inzet voor mensen met autisme en ADHD. Tot maart 2020 waren we succesvol bezig met het opbouwen van een toekomst van onze doelgroep, in samenwerking met UWV. Deze crowdfunding organiseren we voor onze voormalige medewerker Roy en vrijwilliger Jolanda, die in de problemen zijn gekomen terwijl zij samen met onze oprichters Peter en Margriet Pakvis onze doelen verder wilden ondersteunen en uitbreiden als een afgesplitste organisatie. Wij willen hen persoonlijk helpen en jullie hiervoor inschakelen. 

Peter en Margriet, een echtpaar, hebben na het oprichten en opbouwen van Stichting BAB de re-integratiewerkzaamheden opgestart. Margriet heeft altijd gewerkt als vrijwilliger en Peter kwam in 2019 in loondienst. Roy kreeg sinds lange tijd van werkeloosheid een betaalde baan bij ons via een gemeentelijk project. Jolanda was net als Margriet actief als vrijwilliger, organiseerde het Open Inloop Spreekuur voor mensen met ADHD en ASS. Zij begeleidde ook samen met Peter en Margriet de andere vrijwilligers. Op ons hoogtepunt, eind 2019, hadden we 3 mensen in loondienst en 15 vrijwilligers.

De coronacrisis hakte er flink bij ons in. Vrijwilligers moesten thuisblijven, we kregen minder opdrachten, konden niet meer goed aan onze doelstellingen werken, kregen onvoldoende inkomsten, kwamen als stichting niet in aanmerking voor coronahulp en kregen geen krediet. Per 1 januari 2021 moesten Peter en Roy bij ons uit loondienst omdat wij hen niet meer konden betalen.  

Peter en Margriet hebben heel dapper het initiatief genomen om een eigen bedrijf op te zetten, daarmee in aanmerking te komen voor een krediet en het werk voort te zetten waar Stichting BAB mee begonnen is, het re-integratiewerk voor mensen met autisme en ADHD. Er zou gevaccineerd worden, het virus zouden we onder controle krijgen, er was krapte op de arbeidsmarkt en bereidheid van de doelgroep om hier in te springen. De vooruitzichten en plannen waren kansrijk genoeg om een bank te overtuigen. Peter en Margriet namen Roy en Jolanda mee, beiden in loondienst. Voor Jolanda was dat haar allereerste baan na een Wajong uitkering.  

Maar toen sloeg het noodlot toe. Peter belandde op de IC na een coronabesmetting, Margriet werd ook ernstig ziek door het virus. Zij bleven langdurig ernstige gezondheidsklachten houden in verband met Long COVID. Zij waren de drijvende kracht van het bedrijf, hadden de leiding. Door hun gezondheidsproblemen kon het bedrijf niet vol aan de slag. In december 2021 kreeg Jolanda corona en werd ook langdurig ziek. Zij was samen met haar werkgevers net aan het opkrabbelen toen in de zomer van 2022 de problemen escaleerden. De auto van Peter werd gestolen, de vader van Margriet overleed na een kortdurend ziektebed en Peter kreeg een netvliesbloeding in zijn oog en glaucoom na een spoedoperatie. Hierdoor heeft hij het gezichtsvermogen in zijn oog permanent verloren. Dit alles gebeurde in tijdsbestek van drie maanden. 

Er kon niet doorgepakt worden, geen opdrachten binnengehaald, geen trainingen gegeven. Salarissen konden niet betaald worden. Door de calamiteiten werd er niet op tijd een ontslagprocedure ingezet. Ander werk vinden lukte Roy (62 jaar) niet om zelf weg te kunnen gaan en het gebrek aan inkomen te compenseren. Bij het overzicht van achterstallig salaris zei hij: “ik snap niet hoe ik het gedaan heb, hoe ik heb overleefd al die tijd.” Peter en Margriet moesten het bankkrediet door hun persoonlijk (borgstelling) terugbetalen; een vrijwel onmogelijke opgave. 

Op 3 januari 2023 werd Peter in het ziekenhuis opgenomen na een zware hersenbloeding. Hij raakte verlamd aan de linkerkant van zijn lichaam en werkt nu nog steeds hard om te revalideren. Hij heeft hersenletsel en ook is gebleken dat zijn hart schade heeft opgelopen door langdurige hoge bloeddruk. Margriet is zijn mantelzorger, heeft daarnaast de laatste re-integratietrajecten afgerond en houdt onze stichting op een laag pitje nog actief. Om uit de financiële problemen te komen, hebben zij een schuldhulpverleningstraject gekregen van de gemeente. 

Jolanda is terug in de Wajong en heeft hulp gekregen om deze nare ervaringen te verwerken voordat ze weer durft om ergens aan de slag te gaan. Roy is begonnen bij een ministerie, hopend dat hij zijn laatste werkzame jaren daar actief mag zijn. Roy en Jolanda krijgen 13 weken salaris van UWV na het faillissement van het bedrijf. Dat is onvoldoende. Er is een financieel gat dat gedicht moet worden om achterstanden in te lopen. 

Deze crowdfunding zetten we op om onze mensen te helpen die jarenlang zo loyaal zijn geweest, het juiste hebben gedaan, alles op alles hebben gezet om daarmee uiteindelijk hun zekerheid te verliezen. Geen inkomen krijgen hakt er enorm in, in deze tijd is dat onmogelijk. Als dominostenen valt alles om. Niemand heeft schuld aan deze situatie. Het is ontstaan door een opeenstapeling van calamiteiten en omstandigheden die niemand had kunnen voorzien of voorkomen. 

Jullie hulp is heel hard nodig! 

Voor Roy hebben we nodig: € 13.710 

Voor Jolanda hebben we nodig: € 2.338 

In totaal is € 16.048 nodig om deze mensen uit hun uitzichtloze situatie te halen zodat zij licht aan het eind van de tunnel kunnen zien. Wil jij ons hiermee helpen? Doneer!
 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 29-12-2022 gestart
1788x bekeken

Actie georganiseerd door:

Stichting BAB

Stichting BAB

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 29-12-2022 gestart
1788x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog