Help Lyra met een hulphond voor autisme

Help Lyra met een hulphond voor autisme
Deel deze actie via:

Lyra heeft door haar autisme veel last van extreme vermoeidheid, angst en depressie. Wil jij haar helpen aan een hulphond?

 

Wie wil onze Lyra helpen met behulp van deze crowdfunding? Lyra is 17 jaar en heeft al veel psychische hulpverlening gehad in verband met haar autisme, angstigheid en depressieve gevoelens, maar de hulp is vaak niet laagdrempelig genoeg, waardoor de zoektocht al lang duurt. Vanwege haar liefde voor dieren willen we haar graag deze speciaal opgeleide hond geven die haar kan helpen bij haar dagelijkse worstelingen.

Maar eerst wil ik je graag vertellen wie Lyra is en waarom zij baat kan hebben bij deze hond!

Door haar autisme is Lyra chronisch vermoeid. Er zijn dagen dat ze 's avonds weinig kracht meer heeft in haar benen, waardoor ze moeite heeft met opstaan en lopen. Alle stress en spanningen door jarenlang boven haar macht te werken op school hebben hiertoe geleid. 

De zoektocht naar hulp bracht ons vorig jaar bij een coach die niet wist van Lyra’s positieve ervaringen met paarden, maar wel een suggestie deed voor paardencoaching. Een schot in de roos! Weer deed ze positieve ervaringen op, van genieten van voetballen met een paard, tot contact met een paard dat mensen meestal uit de weg gaat. Helaas ging de paardencoaching vaak niet door en werd het paard ziek. Haar bijzondere contact met dieren bracht ons op het idee van coaching met een hond. We hebben een coach gevonden die hondentrainer is èn hulpverlener met ervaring met autisme. In de coaching staat de samenwerking van mens en dier centraal: de persoon die hulp nodig heeft en de hond worden gecoacht om een team te vormen. Als we tijdens een begeleidingsgesprek praten over hoe dit eruitziet, vertelt Lyra dat dit haar zo doet denken aan haar ervaringen met paardencoaching.

Met hulp van de coach hebben we bij Stichting Hero een match gevonden, een hele lieve Romadoodle reu van bijna vijf maanden oud. Voor wie hierin geïnteresseerd is, hij is een kruising tussen een Lagotto Romagnolo, een Grote Poedel en een Golden Retriever. Doordat hij is opgegroeid bij Stichting Hero heeft hij al een training gekregen. Dit uiteraard spelenderwijs, want de hondjes zijn nog heel jong. De hondjes zijn bijvoorbeeld al heel jong in aanraking gebracht met de geur die mensen bij zich dragen bij stress, of als ze diabetes hebben en een hypo hebben of er zich een epilepsische aanval ontwikkelt. Direct daarna hebben ze moedermelk gekregen, waardoor een zeer positieve associatie ontstaat waardoor het hondje later in de training kan leren om te handelen als het de geur ruik. De training zal voortgezet worden door Lyra’s coach van Kwispelkrachtig. Het doel is dat Lyra door de hond geholpen wordt om uit bed te komen, te bewegen, gemotiveerd wordt, meer richting en structuur krijgt in haar dag wat essentieel is voor haar herstel. Daarnaast kan de hond een spiegel voor haar zijn die haar stress aanvoelt en haar kan waarschuwen dat ze rustiger aan moet doen. Bij te grote stress heeft Lyra last van een shutdown. Hierbij keert ze volledig naar binnen, woorden komen niet meer binnen en ze niet meer kan praten. De hond kan ervoor zorgen dat ze weer sneller aanspreekbaar wordt. Verder biedt de hond emotionele steun of afleiding als ze zich alleen, angstig, depressief of onveilig voelt; kortom een maatje om de wereld aan te kunnen.

Een officiële hulphond is helaas erg duur en wordt voor mensen met autisme niet vergoed door zorgverzekeraars of de gemeente. Gelukkig hebben we positieve berichten gekregen vanuit de gemeente voor de begeleiding van de coach. De aanschaf van het hondje is vooral duur, doordat ze speciaal zijn gefokt om als hulphond te worden opgeleid (een deel van de pups wordt officiële hulphond, maar ook de fokker of speciale coaches leiden de honden op tot onofficiële hulphonden waardoor nog meer mensen geholpen kunnen worden). Ook het zoeken naar een passend hondje en aanvullende kosten rondom de coaching die niet vergoed worden door de gemeente zijn erbij berekend. Het komt neer op een bedrag van €4.000. We hebben nog een ander platform, vandaar dat het streefbedrag lager is. Wil jij Lyra helpen aan een hulphond? Voor elk bedrag, groot of klein, of het delen van deze vraag zijn we erg dankbaar!

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 21-04-2023 gestart
342x bekeken

Actie georganiseerd door:

Mirjam Snel

Mirjam Snel

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 21-04-2023 gestart
342x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog