Help ons nieuwe deuren openen

Help ons nieuwe deuren openen
Gera Vromen
Deel deze actie

Op 16 oktober zijn wij ons prachtig plekje op La Palma verloren doordat de lava wreed over ons huis en tuin ging.

17 donaties
€ 1095 van € 20000 ingezameld

Beste lezers, 

Vandaag dinsdag 26 oktober hebben wij 10 dagen geleden ons prachtige paradijsje aan de Camino Campitos 36 in Los Llanos de Aridane, op La Palma ten onder zien gaan aan de metershoge lavastromen van de vulkaan Cumbre Vieja.

Wij hebben bijna 6 jaar lang mogen leven op deze prachtige plek, helemaal afgestemd op alles wat wij nodig hadden om compleet gelukkig te zijn op deze plek.

Samen met onze Oostenrijkse vriend Juan, hebben we 4 jaar lang, 2 tot 3 keer per week gewerkt aan deze prachtige plek. De woonkamer uitgebreid, een waterirrigatie systeem aangelegd voor de ruim 900m2 tuin  met planten, rozen ,fruitbomen en een moestuin…. Ook nog een buutendouche, swimmingpool en sauna op zonne-energie gebouwd, een bierkelder en 2 compostbakken om groente en tuinafval te recyclen……Elke dag weer bezig was in de buitenlucht en met moeder aarde. Heerlijk was dat, ook voor Karin. Hoeveel middagen heeft Karin wel niet in de tuin gewerkt, lekker op haar dooie akkertje, blad rapen en Verzamelen wat weer gerecycled werd in de hakselaar om vervolgens in de compostbakken te belanden….

Ik ga niet alles beschrijven maar me richten op het laatste jaar dat we daar mochten wonen….. Juan heeft nog een warmwatervoorziening aangebracht voor de badkamer, natuurlijk op zonne-energie.

We hebben in ons huis een aircovoorziening laten aanleggen die in wintertijd als verwarming had kunnen dienen, en de zomer voor verkoeling. We hebben de airco’s slechts 3 x aangehad in augustus…..

We hebben gemeente water aan laten leggen, kosten €2500 ruim, alles moesten we zelf betalen en ook een poso negro moeten plaatsen. Dit was weer gemeentelijke voorschrift. Een posonegro is een gierput die dan eens in de 4 jaar geleegd zou moeten worden. We hebben ook dit gemeentewater nog niet gebruikt omdat ons ander watercontract pas in december afloopt.

Paul, een andere vriend heeft nog een prachtige pergola gebouwd ,zodanig dat het doek eenvoudig uit en in elkaar geschoven kon worden….

Kortom, we zijn bezig geweest om onze dromen verder te verwezenlijken en waren volkomen gelukkig op deze plek. De zaterdagmiddag was ook altijd een hoogtepunt, met een groepje vrienden in de tuin een paar uurtjes tafeltennissen en na afloop een lekker koud alcohol vrij biertje. Het was de tijd van ons leven, gelukkig gaat die vulkaan deze herinneringen ons niet meer afpakken. Wel het nog onrealistische geval dat datgene wat was, er in werkelijkheid nooit meer zal zijn.  

Hebben we dan helemaal niets meer over?? Jawel, gelukkig zijn er in onze vrienden en bekendenkring heel veel lieve mensen die ons mentaal en financieel ondersteunen. gelukkig hebben we nog ons appartement , maar ons appartement willen we graag zien als een tussenfase. Het appartement is een mooi vakantie verblijf voor 3 weken maar geen langdurige situatie. Het heeft 6m2 balkon , goed genoegen voor een tafeltje en 2 stoelen. Als je bijna 6 jaar lang het buitenleven gewend bent en daar de energie aangegeven hebt, dan is het appartement voor de lange duur geen alternatief. Karin kan deze spanning van opgesloten voelen niet goed aan. Voor ons beiden een ongezonde situatie. Op dit moment kunnen we niet naar het appartement als overbrugging omdat het bezet is door een Spaanse man die al 3 maanden geen huur heeft betaald en er niet uit wil. Alles gaat over de advocaat. Eind september is er een rechtszaak ingediend waarin het doel is een bevel tot uitzetting te verkrijgen. Andere legale manieren zijn er helaas niet. Het is onduidelijk wanneer deze rechtszaak gaat dienen, over een week, over een paar maanden? Tot net voor de kerst mogen we in het huis van een vriendin, dit onderhouden we netjes en betekent vooral ook veel, heel veel lava as wegruimen.

Wat nog meer?? Helaas zijn we zwaar, heel zwaar onderverzekerd. Dit kan ik alleen maar mezelf verwijten, ik ben hierin zeer nalatig geweest. Nu hoorde ik op 9 oktober van een vriend , dat er een mogelijkheid was de huisverzekering te verhogen. Deze nieuwe polis zou dan 7 dagen nadien in werking gaan. We hadden alles in de nieuwe polis verzekerd voor €240.000. Het bedrag in de oude polis is 85000€ Reken maar uit wat voor financiële strop we hieraan overhouden,€155.000…..

Help ons nieuwe deuren openen……,

Dat is precies waar het hier om gaat. Onze toekomst wens is, om straks het appartement te verkopen, aangevuld met financiële middelen, een bescheiden woning met wat grond erbij te kopen op een veilige plek, misschien op la Palma, misschien wel op een van de andere Canarische eilanden……

Onze situatie is zo, dat we na aflossing van de hypotheek op het huis, want de bank wil nu haar geld terugzien, een zeer bescheiden bedrag overblijft……Dit bedrag is bij lange na niet voldoende om ergens een huisje met een beetje grond terug te kopen. We hebben  ook gedacht aan huren. Ook deze optie valt voor ons af. Wanneer we eenmaal ons met ziel en zaligheid geven aan een nieuwe plek, en we zouden er na 1, 2 of 3 jaar weer uitmoeten,dan moeten we nog een keer afscheid nemen van wat ons dierbaar is. Wij zijn altijd erg honkvast geweest daar waar het om een woonplek gaat. Tevens zijn we geen stadsmensen maar hebben altijd het leven buiten op de eerste plaats gezet. Dat was destijds voor ons een van de belangrijkste redenen waarom we naar het rustig vredelievende La Palma zijn getogen.
Er is inmiddels gisteren een artikel verschenen op de site www.1 limburg.nl Daarin ook een filmpje te zien.

Iedereen hartelijk dank voor de mentale en/of financiële steun, Karin en Gera Vromen

We zijn inmiddels aangeland op zondag 7 november. Raken we enigszins in de vergetelheid? Het grote nieuws is inmiddels geen echt nieuws meer terwijl de vulkaan ook op dag 50 door blijft gaan. Aan onze situatie is nog weinig veranderd. We logeren nog steeds in het huis van een vriendin. Dat zal nog wel duren tot bijna aan de kerst. Het is een prima onderkomen,maar toch verlangen we naar een eigen plek. We hebben inmiddels aan de oostkant 3 huizen op het oog welke we aankomende week gaan bezoeken met de makelaar. Allemaal in de buurt van Puntallana, bekend om het beste klimaat van de oostkant. deze streek is op la palma ook de enige streek die voor ons qua verwacht budget haalbaar zou kunnen zijn. Desondanks hebben wij jullie steun nog hard nodig om een nieuw bestaan op te gaan bouwen. Hopelijk hebben de collectanten hun netwerk ingeschakeld en blijft la Palma en onze situatie onderwerp van gesprek. Dank iedereen die ons tot nu toe heeft gesteund, we gaan DOOR met JULLIE hulp. Hartelijke groeten, Karin en Gera Vromen 

Nieuws

Collectanten

Laden...
op 26-10-2021 gestart
1358x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

Actie georganiseerd door:

Gera Vromen

Gera Vromen

17 donaties
€ 1095 van € 20000 ingezameld

Donaties

 
Toon alle donaties
op 26-10-2021 gestart
1358x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

In de media

Huis Limburger bedolven onder lava: 'Het is helemaal weg'

25 Oct 2021

Het huis van de Brunssumse Géra Vromen op La Palma is volledig verwoest na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse eiland. "Op zestien oktober stond de lava tegen de buitenmuur aan, op zeventien oktober had ik geen huis meer."

"De hele straat is weg op één huis na, dat ligt wat hoger dan de rest van de straat. Er is niet eens meer te zien dat er ooit huizen stonden, de lava heeft alles verzwolgen", vertelt een geëmotioneerde Vromen (66) die in 2015 na zijn pensioen van Brunssum naar La Palma emigreerde.

1Limburg

L1mburg Centraal: vulkaan op La Palma verwoest huis Brunssummer

25 Oct 2021

Het is een nachtmerrie die werkelijkheid werd voor Gerá Vromen, afkomstig uit Brunssum. Hij woont inmiddels op het Spaanse eiland La Palma en zag voor zijn ogen hoe zijn huis volledig werd verwoest bij de vulkaanuitbarsting. Doordat Gerá Vromen niet goed is verzekerd, blijft hij ook met een flinke financiële schade zitten. Zijn broer is vanuit Brunssum een doneeractie gestart.

L1mburg Centraal