Help onze familie in Sri Lanka onder dak

Help onze familie in Sri Lanka onder dak

Beste donateurs! Het gaat goed met het onze actie. Hartelijk bedankt voor jullie gulle gaven!

 

Het is nu 14 april 2024 en hier is ons laatste nieuws over de acte “Help onze familie in Sri Lanka onder dak”. De Steunactie heeft bijna E 5000 opgebracht. en een paar grote giften uit onverwachte hoek hebben het totaal nu op E 7000 gebracht. Wat geweldig! Door de contacten van Stichting Hulp aan Sri Lanka wordt het benodigde geld rechtstreeks aan de familie ter hand gesteld. 

Intussen is er hard en degelijk gebouwd aan de eerste fase van het huis. Twee kamers worden nu voor de familie eerst bewoonbaar gemaakt. Hiernaast zie je de resultaten. Het huis heeft elektriciteit. Met de tweede fase is half april begonnen.

Wat was ook weer ons verhaal in februari 2024?

In 1984 stond Mary haar dochtertje af ter adoptie omdat ze niets had en alleen op de wereld stond. Het baby'tje werd groot in onze Nederlandse familie. Later vond Mary een lieve man en woonden ze met hun vier kinderen in een zelfgebouwd huisje van hout en leem. Het was op een plek waar ze als illegaal werden beschouwd en ze ieder moment weggestuurd konden worden. Rondom dat huisje is in de loop van de jaren een buurtje gegroeid van steeds meer dakloze mensen die daar uit nood maar neerstreken. 

Het huisje van Mary hield het zo’n 25 jaar uit maar werd de laatste paar jaar vreselijk bouwvallig. Hulp om het op te knappen was zinloos, want dat werd door de gemeente verboden. 

Tot de afgelopen herfst 2023! Toen kwam een gemeenteambtenaar de bewoners vertellen, dat de overheid hen volgens de wet na 10 jaar gedogen moest toestaan om daar te blijven wonen. Maar er was geen geld om ze met huisvesting te helpen: ze mochten zelf gaan bouwen.

In de regentijd van december 2023 gaf het huisje het helemaal op en vielen de lemen muren eruit. Het huisje werd volkomen onbewoonbaar en de familie was dakloos.

Toen hebben we als familie in Nederland besloten om door te pakken: 

“Mary en haar gezin móeten onderdak en we willen dit als project van onze twee families in Sri Lanka en Nederland verwezenlijken!” 

Stichting Hulp aan Sri Lanka, HAS (http://www.stichtinghas.nl/) werkt met partners in Sri Lanka en hielp ons op weg. Volgens voorschrift werd door een architect ter plaatse een bouwtekening voor een simpel huisje gemaakt. We konden gelukkig vast zelf een klein bouwdepot aanleggen. De bouw en financiering wordt nu verder door de projectleider van HAS in Sri Lanka nauwkeurig gevolgd. 

Om zelf de situatie en de mensen te kunnen zien en spreken zijn we er in februari 2024 heen gereisd. Het huisje bleek een complete ruïne!

Wel was er een bouwploegje gevonden, geleid door een professioneel aannemer. Deze ploeg wist van aanpakken. Twee dagen later was de puinhoop opgeruimd, het vloeroppervlak was deskundig ingemeten en voor de hoekfundering lagen diepe kuilen klaar. Onder een van de hoekkolommen mochten wij officieel de eerste steen leggen. 

De bouwvakkers weten van wanten en bouwen nu in enkele weken twee kamertjes op van 4x3 meter. Daarin kan de familie tenminste droog slapen. 

Maar als tweede stap moet er een woonkamer, keukentje en badkamer/wc komen. Opnieuw is er een flink geldbedrag nodig en daarvoor vragen we jullie hulp. Want bouwen in Sri Lanka is níet goedkoop. Alleen al bouwzand is schaars en peperduur. Een goed dak met regenwaterafvoer (het kan er hevig tekeergaan) kost € 4500, deur- en raamkozijnen € 1500. En tenslotte moet er wat meubilair komen; de familie heeft nu één wrakke kast en geen enkel bed, tafel of stoel. Het totaal benodigde bedrag is €16.000. De helft daarvan dragen we zelf bij. Zou jij ons willen helpen om de andere helft bij elkaar te brengen? 

Het zou zó mooi zijn als we deze familie konden helpen om uit de situatie van dakloosheid en niets-hebben de stap te maken naar een menswaardige plek in een bewoonbaar huis.

Dankjewel!
Dieuwke, Premala, Tim en James

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 28-02-2024 gestart
1785x bekeken

Actie georganiseerd door:

Dieuwke Papma

Dieuwke Papma

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 28-02-2024 gestart
1785x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog