Help Pixie

Help Pixie
Ranie Commeyne

Maltipoo pup met hartaandoening

 

Hallo, ik ben Pixie! Mijn baasjes hebben mij gered van bij een fokker die mij een spuitje wilden geven. ik ben een maltipoo pup van 4 maandjes oud die helaas geboren is met een hartaandoening genaamd ductus van botalli (Alle ongeboren pups hebben een open verbinding tussen de aorta en de longslagader. Dit hoort na de geboorte vanzelf dicht te gaan, maar soms gebeurt dat niet. Er stroomt dan zuurstofrijk bloed terug naar de longslagader. Deze extra bloedstroom is zinloos, maar zorgt er wel voor dat het hart extra hard moet pompen.) indien ik geen operatie krijg in mijn eerste levensjaartje zal ik het volgende jaar niet meer halen!! Graag vraag ik jullie hulp om mij te helpen zodat ik een lang en gezond leventje mag opbouwen zodat ik nog veel mag ravotten bij mijn lieve gezinnetje. 
 

 

 

update: 

Voor persisterende ductus arteriosus (PDA) wordt inderdaad een operatie geadviseerd. Een PDA kan worden gesloten op 2 verschillende manieren (afhankelijk van de grootte van de hond, morfologie van de ductus en uw persoonlijke voorkeur). 

De meest ideale, en door ons geadviseerde optie is het sluiten van de PDA met een soort parapluutje (Amplatz Canine Duct Occluder) via katheteringreep. Hierbij wordt via een klein sneetje in de liesstreek via een katheter in het hart de PDA gesloten. Deze ingreep wordt routinematig uitgevoerd door Pascale Smets en mezelf (Gitte Mampaey). Het slagingspercentage van de ingreep zonder complicaties is 96%. De kans op complicaties is 4% (minimale bloeding, loskomen van parapluutje, geenstabiele positie van het parapluutje... etc.). De kans op sterfte tijdens een katheteringreep is klein (< 1%). De hond mag de dag zelf binnenkomen voor de operatie en 's avonds weer naar huis indien alles goed verloopt. Ze herstellen hiervan zeer erg snel gezien de ingreep minimaal invasies is en dus weinig tot geen wonde nalaat. Jullie hondje zal wel gedurende een maand rustiger moeten houden worden om de kans op verschuiven van het parapluutje tot een minimum te beperken (kans is zeer klein dat dit gebeurt, maar we vragen wel een maand hierop een beetje te letten). Gezien dit de meest elegante en minst pijnlijke manier is voor de hond en het minste risico's inhoudt, geniet deze optie onze voorkeur. De operatie kost ongeveer 3000 tot 3500 euro.De lange termijn uitkomsten zijn zeer gunstig. 93% van de honden die worden geopereerd herstellen volledig en hebben een volledig normaal hart 6 maanden tot 1 jaar na de operatie (bij sommigen zelfs al de dag na de operatie). Levensduur en levenskwaliteit wordt dus verwacht te zijn zoals bij een normale, gezonde hond na de operatie. In een klein percentage van de gevallen blijven er echocardiografisch afwijkingen aanwezig (hoewel ze vaak sterk verbeteren), welke soms nog medicatie nodig hebben.

Hoe snel de operatie dient te worden gepland hangt af van de grootte van de PDA op echografie en de veranderingen die de PDA al dan niet aan het hart heeft veroorzaakt. 

Voorafgaand aan de ingreep, plannen we graag een consultatie in zodat we de PDA morfologie en grootte kunnen bepalen, de ernst van de situatie kunnen inschatten, bespreken hoe dringend de ingreep dient plaats te vinden en de details van de geopteerde operatie door te spreken.
 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 26-09-2023 gestart
758x bekeken

Actie georganiseerd door:

Ranie Commeyne

Ranie Commeyne

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 26-09-2023 gestart
758x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Dieren Medisch
Misbruik melden