Kustweerbericht en educatie

Kustweerbericht en educatie
Patrick Jaecques

Het doel is de aankoop van een semi-professioneel weerstation voor een eigen kustweerbericht (met educatieve onderdelen)

 

Astropolis, het ‘Space Science Center’ te Oostende, bestaat ondertussen twee jaar en is een project bedacht door een stel gepassioneerde amateursterrenkundigen en ruimtevaart liefhebbers die, samen met een groep gedreven vrijwilligers, de wonderen van het heelal op een leuke, doe-gerichte en begrijpbare wijze brengen naar een zo breed mogelijk publiek.

De afgelopen twee jaar waren intens, boeiend, maar financieel erg zwaar. Openen tijdens COVID-19 zorgde voor heel wat praktische problemen en onverwachte kosten. Daarenboven bleven de bezoekers weg maar liepen de vaste kosten gewoon door. Daarna zorgde storm Eunice voor problemen in de vorm van een 30 meter langer scheur in het dak met als resultaat heel wat waterschade. De oorlog in Oekraïne zorgde dan weer voor een extreme stijging van de energiekosten waardoor we onze centen als sneeuw voor de zon zagen verdwijnen. Als kers op de taart kregen we onlangs te maken met een dief die onze vijf professionele (en tevens stevig verankerde) parasols kwam stelen. Kortom, hierdoor blijven er geen fondsen over om te vernieuwen, innoveren en / of uit te breiden.

Daarom hebben we besloten om een inzamelactie te organiseren waarbij we één van onze vooropgestelde educatieve projecten hopen te kunnen financieren zijnde een semi-professioneel weerstation.

Het weerstation heeft drie doelen zijnde :

1.       Een gratis lokale weerdienst (regio Oostende).

2.       Ondersteuning van onze sterrenkundige waarnemingen.

3.       De creatie van educatieve workshops en voordrachten over weer en klimaat.

 

Even toelichten …

De meeste weerberichten slaan de bal geregeld mis. Terwijl deze hevige bewolking of zelfs regen voorspelt, blijkt het weer in werkelijkheid, zeker hier aan de kust, vaak mee te vallen. Omgekeerd wil men echter ook weten wanneer het regent. Een fout lokaal weerbericht is dan ook nefast voor de toerist en al zeker voor de lokale handelaar. Daarom hebben we besloten om een semi-professioneel weerstation aan te kopen dat zal worden uitgerust met een UV meter, handig om te weten wanneer u zich tijdens de zomermaanden dient in te smeren, maar ook met een all-sky camera waardoor u een 360° zicht hebt van het weer boven Oostende. Een beeld zegt namelijk meer dan duizend woorden !

Alle verzamelde weergegevens zullen overigens mooi overzichtelijk worden weergegeven op een televisie in onze cafetaria alsook op onze website (en later op onze Android app). Volledig kosteloos, voor ieders gebruik !

Tevens hebben we zo, tijdens (publieke) waarnemingen, beter zicht op de weersomstandigheden en kunnen we ons beter organiseren. Ideaal voor tijdens onze maandelijkse ‘Astropolis at night’ activiteit.

Dankzij dit weerstation zullen we ook educatieve workshops en voordrachten over weer en klimaat kunnen samenstellen voor gebruik bij school- en andere groepsbezoeken. We krijgen namelijk jaarlijks enkele duizenden scholieren over de vloer.

Het gevraagde bedrag dient voor de aankoop van een uitgebreid, door zonnepanelen aangedreven, semi-professioneel weerstation met UV meter en all-sky camera en dat op een stevige aluminium mast (inclusief bedrading, verankering, software, televisie, installateurs, enz ...). 

www.astropolis.be

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 29-08-2023 gestart
296x bekeken

Actie georganiseerd door:

Patrick Jaecques

Patrick Jaecques

 
Actie loopt tot 29-02-2024

Donaties

 
Toon alle donaties
op 29-08-2023 gestart
296x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog