Ontmoetingsplek Aanloop de Steiger Zaltbommel

Ontmoetingsplek Aanloop de Steiger Zaltbommel
Manuela van Ingen

Een laagdrempelige plek in Pand9 waarin iedereen die dat wil kan aanlopen voor een kop koffie of thee met een praatje.

 

Het idee voor het opzetten van ontmoetingsplek Aanloop De Steiger in Pand9 is ontstaan bij een kleine groep bewoners uit de Buitentuin. Jaarlijks organiseren zij in hun buurt een buurt barbecue en een kerstbijeenkomst. Zij zijn er voor elkaar, sluiten niemand buiten en laten iedereen in zijn waarde. Door wat zij doen, denken zij een beetje te weten wat er speelt in hun buurt, maar ook breder in Zaltbommel. Over hoe men samenleeft en wat er kan spelen achter de voordeur. Met deze ervaringskennis als bron hebben zij samen met het Buurtteam en kringloopwinkel De Spullewaard het initatief genomen om iets toe te voegen aan Zaltbommel: een laagdrempelige plek in Pand9 waarin iedereen die dat wil kan aanlopen voor een kop koffie of thee met een praatje. De plek is bedoeld voor inwoners in een kwetsbare positie, maar ook voor mensen voor wie dat minder of helemaal niet geldt. Kortom, voor iedereen. Pand9 is ideaal vanwege de laagdrempeligheid en de  aanwezigheid van een bonte mix aan sociaal-maatschappelijke en culturele organisaties. Het doel is De Steiger binnen vijf jaar vast onderdeel te maken van een breed Sociaal plein in Zaltbommel waarin bewoners en organisaties op het gebied van welzijn, educatie, cultuur, zorg en ondersteuning samen een sociaal ecosysteem vormgeven dat is voorbereid op de toekomst.

Onze samenleving is in transitie. We gaan van een verzorgingsstaat naar een participatiesamenleving. In de participatiesamenleving ligt er een grote nadruk op een eigen verantwoordelijkheid en zelfredzaamheid. In die transitie zie je dat veel mensen afhaken, het zelf niet redden. Voor hen moet er een vangnet zijn. Dit vangnet komt deels van de overheid, maar voor een groot deel van initiatieven in de samenleving zelf. Het wordt steeds duidelijker dat naast zelfredzaamheid ook samenredzaamheid nodig is. Overal in het land ontstaan initiatieven waarin bewoners elkaar helpen en naar elkaar omzien. Om eenzaamheid tegen te gaan, onderlinge hulp te regelen en de gevolgen van armoede en schulden tegen te gaan. Ook in Zaltbommel met een initiatief gericht op ontmoeting, verbinding en sociale cohesie tussen de bewoners: De Steiger. Het initiatief past binnen de doelstelling van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (art.1.1.1 onder maatschappelijke ondersteuning eerste lid). 

De Steiger is dus een plek om te halen en te brengen. Een plek om de beweging terug te maken van ‘ik alleen’ naar 'wij samen'. En een plek waar de toekomst al vandaag kan beginnen.

Wij van Aanloop De Steiger in Zaltbommel willen geld inzamelen om de servicekosten te kunnen bekostigen. Denk een electra, water, stookkosten en schoonmaakkosten. Wij genereren middelen door giften te aanvaarden en aanvragen te doen bij diverse goede doelen instanties. Helaas voor nu nog niet voldoende om te kachel te laten branden. 

Alle hulp is welkom en het delen van deze pagina en sociale media wordt bijzonder gewaardeerd!

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 03-12-2023 gestart
731x bekeken

Actie georganiseerd door:

Manuela van Ingen

Manuela van Ingen

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 03-12-2023 gestart
731x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog