Santiago de Compostella op 3-wielfiets tvv OVK en MS-liga 2023

Santiago de Compostella op 3-wielfiets tvv OVK en MS-liga 2023
Jeanette Tilburgs
Deel deze actie via:

Op mijn driewielfiets naar Santiago de Compostella ter nagedachtenis aan mijn dochter en bewijzen dat je dat met MS nog kunt.

 
€ 0 ingezameld

Fietstocht ter nagedachtenis aan mijn oudste dochter Deveney. Zij kwam op 2 december 2011 om bij een dodehoekongeval op de Vrijheid te Hoogstraten. Tevens een fietstocht om te bewijzen dat mensen die chronisch ziek zijn of een beperking hebben een mooie fietstocht kunnen maken zonder hele grote afstanden te moeten afleggen. 

Mijn naam is Jeanette Tilburgs (46). Ik leef inmiddels al langer met de diagnose Multiple Sclerose dan zonder. Mijn ambitie is om op de fiets naar Santiago de Compostella te gaan. 
Dit onder andere ter nagedachtenis van mijn oudste dochter Deveney Smits. Zij is op vrijdag 2 december 2011 rond 16.15 uur verongelukt op de Vrijheid ter hoogte van de Hema bij een dodehoekongeval met een vrachtwagen. Deveney stak daar op dat moment het zebrapad over. Zij zat toen in het vijfde leerjaar van het Klein Seminarie in Hoogstraten bij meester Bart Van Delm, waar haar foto overigens nog steeds in de klas staat.
De andere reden is dat ik wil bewijzen voor mijzelf en voor andere mensen die met een beperking leven is dat je nog veel meer is dan alleen maar thuis achter de geraniums zitten. Het gaat hier niet alleen over mensen met fysieke problemen maar ook over mensen die mentale problemen hebben.

De fietstocht richting Santiago is vanuit Hoogstraten ongeveer 2380 km. Door mijn ziekte (MS) kan ik maximaal 40 à 50 kilometer per dag fietsen. Ik fiets weliswaar met een elektrische driewielfiets maar het tempo dat ik fiets is rond de 13 kilometer per uur. Dit omdat ik niet volledig van de fiets afhankelijk wil zijn. Ik wil mijn spieren nog gebruiken met trappen. Tevens wil ik ook van de omgeving genieten en er niet te rap aan voorbij fietsen om mijn afstand van die dag te bereiken. Ook moet ik tijdens de fietstocht regelmatig een pauze inlassen. Hetzij om mijn lichaam even een pauze te gunnen. Anderzijds om mijn blaas te legen. En natuurlijk niet vergeten om op een mooi plekje te genieten van de omgeving en een hapje en drankje te nuttigen. Ik kan ook maar 2 dagen achter elkaar fietsen en moet dan een dag rust pakken om mijn lichaam te laten recuperen (dit heb ik noodgedongen geleerd bij mijn eerste stuk, daar meer over verderop in dit stuk!!!). Verder zal het ook een fietstocht worden over meerdere jaren. Ik wil elk jaar ongeveer 2 weken met de rustdagen inbegrepen fietsen. Dit omdat ik anders teveel van mijn lichaam ga vragen en uiteindelijk toch halverwege moet stoppen. Ik wil dit proberen te doen in de maand mei. Met de reden dat je dan meestal de weersomstandigheden nog niet zo heel erg extreem; droog en niet al te warm is het ideale fietsweer. Bij een enkele regenbui gebruik ik regenkleding en met laagjes kun je je beschermen tegen die kou in de ochtend en iets uit doen tegen de tijd dat de temperatuur stijgt. 

Na mijn eerste stuk richting Santiago tot aan Cambria in Frankrijk ben ik er achter gekomen dat het toch wel een gerustellend idee is om iemand in de buurt te hebben mocht het allemaal niet meer lukken zoals je het graag zou willen.

Ik heb voor dit jaar een mobile home cq camper gehuurd met daarachter een aanhanger waar de fietsen in kunnen. In deze camper kan ik met mijn chauffeur slapen. Hij is dus iets kleiner uitgevallen dan ik in eerste instantie van plan was.

Hiervoor ben ik op zoek naar mensen die verschillende taken/dingen op zich willen nemen:

  1. Met mij mee fietsen. Ook elkaar van te voren al eens ontmoeten en samen een stuk van de Aardbeienroute fietsen in en rondom Hoogstraten zodat jullie weten welk tempo ik fiets en hoe het zou gaan als we samen een stuk zouden fietsen. Ben ook niet perse op zoek naar mensen die super gezond zijn en hele stukken kunnen fietsen, voor mij maakt het niet uit zolang er maar een gezellig klik is en we naar elkaar kunnen luisteren als het even moeilijker gaat met fietsen of met dingen die tijdens het fietsen in onze gedachten naar boven komt. Wat ik namelijk wel heb gemerkt tijdens mijn eerste trip is dat er toch wel dingen naar boven kunnen komen waar je vroeger niet vaak over nadacht. Tevens moet je ook wel zelf voor een slaapplek zorgen. Een klein tentje kan altijd naar de mobile home/camper.
  2. Voor het volgende heb ik reeds iemand gevonden:
    Met de camper en aanhanger willen/mogen/kunnen rijden. In de tijd dat wij aan het fietsen zijn de volgende dingen kunnen doen, je moet het dus niet erg vinden om zelf je dag te vullen:
  • lekker genieten van de omgeving
  • de camper verplaatsen naar onze volgende overnachtingsplaats
  • gezonde en voedzame maaltijden kan en wil bereiden
  • eventueel nog boodschappen doen
  • eventueel mocht het nodig zijn langs een wasserette om ons wasgoed even te doen zodat iedereen weer fris voor de dag kan komen.

Ook zou het fijn zijn als er mensen, bedrijven e.d. ons bij onze tocht zouden willen sponsoren ten voordele van OVK en MS-Liga. Dit kan op verschillende manieren. Je wordt dan vermeld in mijn dagelijkse update op Instagram en Facebook.

Iedereen die geïnteresseerd is om deel uit te maken van deze ervaring op de een of meerdere manier mag altijd met mij contact opnemen via jeanette.tilburgs@hotmail.com onder vermelding van Fietstocht Santiago de Compostella. Gebruik zeker deze vermelding zodat ik niet jouw bericht verwijder zonder het gelezen te hebben.

Reisverslag 2022 richting Santiago de Compostella

In de paasvakantie van 2022 ben ik vanuit Hoogstraten begonnen aan mijn fietstocht richting Santiago. De eerste paar dagen heeft het flink geregend en de eerste dag heb ik zelf de ambulance moeten bellen omdat mijn lichaam niet meer mee wilde werken toen ik halverwege het talud van de fietsostrade bij Duffel station was. Ik ging nog bergop en durfde niet achteruit te bollen. De ambulance is gekomen, heeft mij naar beneden geholpen, politie gebeld omdat mijn driewielfiets niet in de ambulance paste en naar Domein Roosdael in Sint-Katelijne-Waver gebracht. Daar heb ik overnacht in een trekkershut die niet warm te krijgen was. De volgende ochtend in de regen richting Mechelen gegaan voor ontbijt. Daarna weer verder gefietst na zo’n 15 kilometer na Mechelen merkte ik dat door het slechte weer mijn lichaam niet meer verder kon. Om toch nog een heel stuk verder te fietsen heb ik toen contact opgenomen met B&B De Roesbeekhoeve waar ik die nacht zou overnachten in Meerbeke. De eigenares is mij met fiets en al opkomen pikken. Voor we doorreden naar Meerbeke zijn we echter nog wel even naar Zaventem geweest omdat ze ook luchthavenvervoer doet. Dus dat was voor mij een extra uitstapje. Ik heb daar twee nachten overnacht en ben daar heel goed verzorgd. Was op een boerderij dus er was altijd leven in de brouwerij. Toen verder gefietst door De Dendervallei en veel mooie dingen gezien alleen wel wat tegenwind. Maar dat is goede ‘verluchting’ tot aan Ath waar ik heb overnacht in B&B La chambre de Téo. Vervolgens door gefietst naar Doornik waar ik in een jeugdherberg een gezamenlijke kamer heb genomen. Toen ik de dag erna door fietste heb ik vrij snel al een pauze ingelast ivm de mooie architectuur uit de tijd van de romeinen. Echt genieten was dat toen en hoop in de voortzetting van mijn reis nog vaak van die momenten te kunnen meemaken. Die dag ben ik de Franse grens overgestoken en ben ik op een caravanpark in Warlaing terecht gekomen. Daar heb ik een stacaravan gehuurd voor twee dagen. Na één dag rust hoopte ik dat mijn lichaam voldoende was opgeladen voor de rest van de tocht richting Santiago die ik voor dat jaar had gepland. Helaas bleek dat niet het geval. Bij aankomst bij de jeugdherberg in Cambrai merkte ik dat het beter zou zijn als ik daar zou stoppen omdat ik anders teveel van mijn lichaam zou vragen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Ander vervoer naar huis moeten regelen want had eigenlijk pas week later vervoer naar huis geregeld. Dat is uiteindelijk gelukt en ik kon weer terug naar huis. Bij aankomst thuis hadden de buurtkinderen een mooi welkom met stoepkrijt voor de deur gemaakt. 


 


 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 01-11-2022 gestart
2518x bekeken

Actie georganiseerd door:

Jeanette Tilburgs

Jeanette Tilburgs

 
€ 0 ingezameld

Donaties

 
Toon alle donaties
op 01-11-2022 gestart
2518x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog