Wouter & de reus van de Provence

Wouter & de reus van de Provence
Deel deze actie

Stroke Survivor Wouter fiets de Mont Ventoux op voor het goede doel in project Mont VenSTROKE.

130 donaties
65%
€ 4855 van € 7500 ingezameld

Wouter & de Reus van de Provence

Al van jongs af aan staat sport centraal in Wouter zijn leven. Hij was een gedreven basketbalspeler, fervent fitness atleet en trok regelmatig de bossen in om de paden te verkennen met zijn mountainbike. In 2017 krijgt hij te kampen met een onvoorstelbare tegenslag. Wouter die in zijn omgeving bekend staat als een vitale, positieve en goedlachse kerel krijgt in de zomer van dat jaar zonder enige aanleiding een hersenbloeding.

Wouter zijn leven hangt aan een zijden draadje. Na verschillende levensreddende operaties wordt Wouter nietsvermoedend wakker. Wat hij dan nog niet weet, is dat vanaf die dag zijn leven er nooit meer hetzelfde zal uitzien.

De sportieve Wouter is halfzijdig verlamd, daarnaast is zijn spraak ernstig aangetast. Naast de mentale uitdaging stond Wouter ook aan de start van een lange revalidatie die tot op heden nog steeds niet is afgerond, maar hij heeft onvoorstelbaar veel vooruitgang geboekt. Hij heeft dit grotendeels te danken aan zijn eigen positieve ingesteldheid en doorzettingsvermogen. In de maanden na zijn herstel werd hij opgenomen in verschillende revalidatiecentra. Zo kwam hij terecht in het revalidatiecentrum van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL). Wouter spreekt vol lof over de afdeling en het personeel die hem tijdens deze moeilijke periode ondersteund hebben. 

Een jaar na zijn hersenbloeding kwam hij tijdens één van zijn vele behandelingen terug in contact met de fietssport. Door het materiaal dat aanwezig was in het revalidatiecentrum kon hij terug buiten gaan fietsen.

Tijdens ons gesprek met Wouter vertelt hij "Ik heb door het fietsen een deel van mijn vrijheid terug gekregen. Fietsen heeft mij mentaal erg vooruit geholpen. Wanneer ik fiets kan ik mijn gedachten verzetten. In het begin van mijn revalidatie vergeleek ik mezelf steeds met de persoon die ik was voor mijn hersenbloeding. Mijn focus lag op wat ik allemaal niet meer kon. Het fietsen heeft me op dat gebied een andere mindset gegeven".

Wouter heeft zich dan ook volledig op het fietsen gestort, met resultaat. Momenteel raast hij met zijn fiets door de straten en over de terrils. Maar Wouter zou Wouter niet zijn, mocht hij de limieten van zijn conditie niet willen opzoeken. Wij gingen samen met Wouter aan het brainstormen. 

Het resultaat hiervan: project 'Mont VenStroke'. Tijdens dit project zal Wouter het opnemen tegen Le Mont Chauve, Les Col des Tempêtes, De Reus van de Provence. De mythische Mont Ventoux.

Wouter die tot op heden nog nauwe contacten heeft met het Revalidatiecentrum van het ZOL in Lanaken kreeg weet van een intern afdelingsproject. De afdeling wil de nabije aanwezigheid van de natuur actief betrekken bij de revalidatie van de patiënten. Dit omdat verschillende studies hebben aangetoond dat revalideren in een groene omgeving het herstel bevordert. Aan de afdeling werd er een tuin met een wandelpad aangelegd. 

Op het traject werden reeds verschillende revalidatiefaciliteiten voorzien. Hierdoor kunnen de patiënten op een actieve manier herstellen in de buitenlucht. 

Daarnaast zouden ze graag aangepaste fietsen aankopen waardoor ze hun patiënten extra kunnen helpen bij hun persoonlijke revalidatie. 

Het ZOL vertelt zelf over hun faciliteiten: “Revalidatiepatiënten verblijven vaak maandenlang in het ziekenhuis. Hoewel ze (nog) niet in staat zijn om veilig te functioneren in de thuissituatie, voelen zij zich meestal niet ziek. Vaak geven ze dan ook aan nood te hebben aan een bijkomende kwaliteitsvolle tijdsbesteding buiten de therapie-uren. Geïnspireerd door de groene ligging van campus Sint Barbara, ontstond het idee aangepaste fietsen aan te schaffen om te beantwoorden aan deze behoefte. Dit idee past bovendien in het concept ‘healing environment’, waarbij een zorg omgeving beoogd wordt die optimaal bijdraagt aan het welbevinden en het herstel van patiënten. Ook wordt aan de hand van dit project sterk ingezet op het domein ‘participatie’.” 

Een van de fietsen die het ZOL graag zou aanschaffen is een duofiets. De aankoop van een duofiets heeft volgens de afdelingen verschillende voordelen voor de patiënten

Zo willen ze met behulp van de duofiets tegemoet komen aan de behoefte een extra kwaliteitsvolle tijdsbesteding tijdens het verblijf op de revalidatieafdeling, buiten de therapie-uren, te faciliteren. Daarnaast kan het gebruik van een duofiets het psychologisch welzijn van de patiënt en zijn/haar begeleider verhogen. De heilzame effecten van de natuur en van fietsen in het bijzonder op het psychisch welzijn en op het cognitieve functioneren zijn ook wetenschappelijk aangetoond. Een duofiets kan de fysieke gezondheid van de patiënten ondersteunen en hun herstel bevorderen. Samen gebruik maken van een duofiets kan ook verbinding creëren en versterken tussen de patiënt en zijn/haar begeleider, vaak de partner of naaste familie. Het fietsen geeft de gelegenheid om tijdelijk uit de plots opgedrongen verhouding verzorger/patiënt te breken en samen te genieten. 

Het kan ook perspectief bieden op een leven na of tijdens de verdere revalidatie. Aangezien zowel de patiënt als begeleider kunnen ervaren dat er manieren bestaan, ondanks de verworven beperkingen, ontspannende activiteiten te ondernemen. Dit komt het gevoel van controle en autonomie eveneens ten goede. Een duofiets kost natuurlijk handen vol geld. 

Wouter vindt dit een super initiatief en denkt dat dit voor de patiënten een ongelooflijke meerwaarde kan zijn. Hij wil dan ook graag zijn steentje bijdragen. Dit is dan ook de reden dat wij samen met Wouter de uitdaging aangaan om de Mont Ventoux op te fietsen. Naast zijn sportieve uitdaging wil Wouter graag geld inzamelen voor het revalidatiecentrum. Zodat wij met het project Mont VentStroke kunnen instaan voor de aankoop van een nieuwe duofiets. De aankoopprijs van een doufiets ligt om en bij de 7500 Euro. Een bedrag dat wij samen met Wouter zullen proberen in te zamelen. 

Ondersteun Wouter en zijn nobele onderneming tijdens Project Mont VentStroke. 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 04-06-2022 gestart
3349x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog

Actie georganiseerd door:

Digging Deeper

Digging Deeper

130 donaties
65%
€ 4855 van € 7500 ingezameld

Donaties

 
Toon alle donaties
op 04-06-2022 gestart
3349x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog