Casana Vzw
Gezinnen helpen om levensbelangrijke therapie voor jonge meisjes met een eetstoornis betaalbaar te maken.
Vzw Casana wil via een multidisciplinair schoolvervangend aanbod in een huiselijke setting zich richten op jongeren tussen de 12 en 18 jaar die kampen met een eetstoornis. Ze willen hiermee een alternatief traject aanbieden voor jongeren die tijdelijk door hun te laag gewicht niet meer naar school kunnen. Zij willen een alternatief bieden zodat de jongeren niet veroordeeld zijn tot dagelijks thuis opgesloten te zitten en enkel in staat zijn om beperkt een aantal uren online les te mogen volgen en de rest van hun hele vele uren door te brengen op social media, vaak de plaats waar hun moeilijkheden begonnen…
Dit traject richt zich op jongeren die momenteel op de wachtlijst staan voor opname in een residentiële setting én reeds in behandeling zijn bij een kinderarts. De jongeren en hun ouders doorlopen een 8 weken durend intensief dagprogramma bestaande uit diverse multidisciplinaire therapeutische sessies. Er wordt bewust gekozen voor een kleine groep van 8 jongeren.
De jongeren en hun ouders worden verwacht tussen 8.30 en 17u op dinsdag en donderdag.
Op vrijdag staat er een Multi Family Therapy-dag( MFT) op het programma voor zowel ouders als jongeren. Bij MFT worden verschillende gezinnen samen gebracht en ondersteund. Deze MFT-dag bestaat uit 10 sessies. Deze sessies worden begeleid door een psycholoog, een andere discipline (diëtiste, creatief therapeut, PMT, …) en een ervaringsdeskundige ouder... Zowel de ouders als de jongeren krijgen tijdens deze sessies meer zicht op de ziekte maar ook nuttige tips om samen de eetstoornis aan te pakken.
Voor de medische opvolging wordt er ook nauw samengewerkt met de betrokken kinderarts.
Updates
Collectanten
Actie georganiseerd voor:
Casana Vzw
Vzw Casana is opgericht door Ellen Wos, klinisch psychologe werkzaam in de multidisciplinaire groepspraktijk ‘Praktijk ConnectUs’ te Tongeren en Annemie Wysmans, maatschappelijk werkster en ervaringsdeskundige ouder op vlak van eetstoornissen en werkzaam als vrijwilliger bij ANBN.
Annemie en Ellen willen met Casana een veilige en warme plek creëren waar jonge meisjes en hun familie onder deskundige begeleiding kunnen leren omgaan met de eetstoornis. Ze zetten in op een kleinschalige en vooral huiselijke sfeer met diverse therapieën en ateliers zodat de gezinnen op verschillende manieren kunnen leren ontdekken wat de eetstoornis voor hen betekent en hoe ze hiermee kunnen omgaan. Ze willen ook een ontmoetingsplek creëren waar ouders andere ouders kunnen ontmoeten, samen kunnen spreken, leren en ontdekken hoe ze de eetstoornis samen kunnen aanpakken. Voor jongeren willen zij een veilige en positieve omgeving aanbieden waar ze samen met lotgenoten kunnen op adem komen en kunnen onderzoeken hoe ze hun leven terug op de rails krijgen.
Hiervoor doen zij een beroep op het BEAT-team van Praktijk ConnectUs dat op dit moment samen al een erg gevarieerd en uitgebreid aanbod doet naar gezinnen die geconfronteerd worden met een eetstoornis.
Vzw Casana onderscheidt zich van andere ambulante multidisciplinaire settings door de systeemtherapeutische aanpak waarbij ouders en siblings als waardevolle en noodzakelijke partners in het herstelproces worden ingezet.