een nieuwe school en tehuis voor Sankofa!

een nieuwe school en tehuis voor Sankofa!
Pieter Alaerts

Een zwaar beschadigde dorpsschool en tehuis voor 14 Ghanese straatkinderen weer opbouwen tot een stabiele en veilige "thuis"!

 

Mijn naam is Marjolijn Smeets, mama van 2 prachtkinderen en samen met mijn man zijn we zelf reeds 16 jaar actief als  leerkracht in de basisschool Mater Dei te Leuven. Reeds in de lerarenopleiding (2003) droomde ik ervan om ooit een schooltje op te richten in Afrika…

Na het afstuderen leerde ik David Kwesi Acquah kennen, een Ghanese  jongen, zelf opgegroeid in de straten van Cape Coast, een stad op een 3-tal uur rijden van de hoofdstad  Accra. Zijn droom was om een school en een tehuis op te richten voor straatkinderen in Cape Coast, zodat zij in tegenstelling tot hem een eerlijke kans zouden krijgen op een betere toekomst. Na een korte kennismaking in België, ben ik in de zomer van 2006 met hem het avontuur in gesprongen en werden er in Ghana de eerste stappen ondernomen om het project op poten te zetten. Uiteindelijk werden de eerste stenen van het project gelegd in Eguafo, een dorp in de brousse, niet ver van Cape Coast. Sindsdien gaan mijn vader en ik op regelmatige basis naar Ghana om het project op te volgen en om een bezoek te brengen aan het tehuis. Door corona was het lange tijd onmogelijk om ter plaatse te gaan, er was gedurende een lange periode enkel contact per telefoon en via online platformen, maar hierdoor zaten ze letterlijk aan de grond. 

In de zomer van 2022 kregen we het vreselijke nieuws te horen dat er een zware storm over Eguafo had geraasd, waardoor 3/4de van de school geruïneerd werd. Hierdoor waren we genoodzaakt om snel te handelen en zijn we in november 2022 terug gekeerd om de eerste hulp ter plaatse te kunnen bieden. Niet veel later brachten mijn man en ik opnieuw een bezoek met als missie het tehuis op te frissen. Sindsdien hebben we op korte tijd veel vooruitgang geboekt en zijn er reeds 5 nieuwe klaslokalen gebouwd. Ook het tehuis kreeg een noodzakelijke opfrisbeurt, aangezien de kinderen in erbarmelijke omstandigheden moesten slapen. 

17 jaar later kunnen we vast stellen dat David een betrouwbare partner is en het hart op de juiste plaats heeft. Een deel van zijn droom is reeds uitgekomen, maar er is nog veel werk voor de boeg om een solide basis te vormen om de toekomst van het project te kunnen verzekeren. Hierdoor hebben we besloten om, sinds het begin van dit jaar 2023, officieel een vzw op te richten en is het onze missie geworden om dit project op de kaart te zetten en deze unieke ervaring te delen met de wereld. 

Ligging:

Sankofa Mbofra Fie is een tehuis en een school voor straatkinderen, gelegen in Eguafo, een dorpje in de brousse, dichtbij Cape Coast, Ghana. De bewoners van het dorp zijn in voortdurende strijd met armoede en hongersnood. De naam van het project verwijst naar trots zijn op je afkomst en de vogel staat symbool voor het idee dat je inspiratie uit je cultuur en geschiedenis kan halen voor een betere toekomst.

 

Kaart van Eguafo naar Accra

 

Doel:

Enerzijds tracht het project een veilige, gezonde omgeving te bieden voor straat-, verlaten en weeskinderen in het bijzonder. Het tehuis biedt eten en onderdak aan 14 kinderen. Deze kinderen krijgen de kans om naar school te gaan en worden dagelijks opgevangen door Gloria en David. 

Anderzijds werd van bij de aanvang een school opgericht die niet alleen de kinderen van het tehuis maar eveneens ook kinderen van Eguafo en omgeving gratis onderwijs aanbiedt om enigszins een eerlijke kans te krijgen op een betere toekomst. Door de zware storm is een groot deel van de school in heropbouw. In de toekomst is het de bedoeling om 12 klaslokalen te voorzien, waaronder 1 opvang voor peuters, 2 kleuterklassen, 6 klassen lager onderwijs en 3 klassen junior High school. Dit alles volledig conform met de Ghanese wetgeving inzake onderwijs.

Het doel van onze vzw is om geld in te zamelen voor de ondersteuning van zowel het tehuis als de school. Ondertussen is de school voor een groot gedeelte hersteld en in steen opgetrokken. Hoogste prioriteit is nu het bouwen van een aansluitend gebouw dat als woonst kan dienen voor de kinderen uit het tehuis. Dit gebouw is in erbarmelijke toestand en wordt gehuurd momenteel. We hebben afgelopen jaar de grond kunnen aankopen waar de school op gebouwd staat. Door daar nu het tehuis aan te koppelen kunnen we volledig weg van huurkosten en andere lasten en wordt zo alles gecentreerd!

Toekomstplannen:

De komende jaren is het van groot belang dat het project verder kan ontwikkelen om uiteindelijk zelfvoorzienend te kunnen worden in de toekomst. Bij ons laatste bezoek in Ghana hebben Pieter en ik beseft dat we echt een cruciale rol kunnen spelen in het leven van vele mensen op het project ter plaatse. Na al die jaren zijn er unieke, hechte banden ontstaan, waardoor we ons persoonlijk verbonden voelen met het dorp. We zijn voor vele mensen in het dorp de enige hoop op een betere toekomst, waardoor het onze missie is om de vzw Sankofa Mbo Fra Fie uit te bouwen tot een volwaardig totaalproject. 

Enerzijds een zekere bron van inkomsten om alles draaiende te houden, anderzijds een project met veel opportuniteiten en groeimogelijkheden. Hierbij denken we aan een nauwe samenwerking met een pilootschool, verdere uitbouw vastenacties, eventueel internationale uitwisseling van studenten aan de ucll,  aanbieden van inleefreizen voor vrijwilligers,…

Het uitbouwen van een guesthouse behoort ook tot de mogelijkheden, want een lapje grond is reeds ter beschikking. Het succes van het project hangt nauw samen met het indienen van subsidies en de inspanningen die we ter plaatse kunnen leveren. Om goedkeuring te krijgen voor subsidies is het noodzakelijk dat er een contactpersoon geregeld ter plaatse gaat om het project te evalueren. Door de aanwezigheid ter plaatse krijgt men nog steeds het meest, op een recordtempo gedaan, aangezien obroni’s, (= blanke mensen) het meest betrouwbaar zijn in hun ogen. 

De komende jaren willen we dit alles heel graag verwezenlijken waarbij we geregeld naar Ghana willen afreizen, maar ook een gezonde en realistische balans willen behouden met ons dagelijks werk en leven in België.

Gegevens vzw:

Vzw Sankofa Mbo Fra Fie

Voor meer info of rechtstreeks contact, neem gerust contact op:

+32 474 61 53 00 (Pieter Alaerts)
sankofambofrafie@gmail.com

+32 479 71 13 57 (Marjolijn Smeets)
marjolijnsmeets1985@gmail.com

officiële website volgt nog! (is momenteel in aanmaak)

infobrochure steeds verkrijgbaar via mail.

MEDASE # DANKJEWEL 🤎🧡

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 02-05-2023 gestart
938x bekeken

Actie georganiseerd door:

Pieter Alaerts

Pieter Alaerts

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 02-05-2023 gestart
938x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog