GO! campus Balen gaat voor een groen domein

GO! campus Balen gaat voor een groen domein

Basisschool Curieuzeneuzen en Freinetschool de Klimboom bouwen een groot, groen, biodivers, open, avontuurlijk schooldomein.

 

Basisschool Curieuzeneuzen en Freinetschool de Klimboom slaan de handen in elkaar voor een groot project op hun schooldomein. Zij bouwen aan een groot, groen, biodivers, avontuurlijk, open en speels domein. Een groen hart in centrum Balen. Via een participatietraject wordt het domein samen vorm gegeven met leerlingen, ouders en buurt.

Enkele stukken van het domein bestaan uit grote, onduurzame grasvelden en verlaten sportvelden. Er liggen veel kansen om te gaan ontharden en in te zetten op waterinfiltratie, biodiversiteit en speelnatuur. Ook zoeken we naar manieren om via de natuur onze scholen meer met elkaar en met de buurt te verbinden. 

Samen met ouders en leerkrachten werden twee subsidiedossiers geschreven: Natuur in je school van ‘Natuur en Bos van de Vlaamse overheid’ en Groenblauwe parels van het Departement Omgeving. De dossiers werden beiden geselecteerd. Er werd een landschapsarchitect (Kris Schurmans) aangesteld om het project verder in goede banen te leiden.

Naast de mooie subsidiegelden is er ook nog een groot gedeelte eigen inbreng van middelen nodig. Daarvoor organiseren we verschillende inzamelactiviteiten en ook via deze steunactie hopen we voldoende middelen te kunnen ophalen.

Timing: Na de participatiefase gaan we op zoek naar een aannemer die, als alles goed verloopt, in de zomer van 2024 kan starten met de grondwerken om dan vanaf najaar 2024 samen met kinderen, ouders, vrijwilligers,... te starten aan de aanplanting.

Meer natuur op school draagt rechtstreeks bij aan een robuuste veerkrachtige natuur. Een natuurlijkere schoolomgeving ondersteunt bovendien rechtstreeks de onderwijsopdracht. Meer buiten leren heeft positieve effecten op de leerresultaten van leerlingen en het welzijn op school voor leerlingen, personeel en andere gebruikers.

Dit project werkt daarnaast op een concrete manier aan meer draagvlak bij leerlingen, ouders en leerkrachten voor ontharding en natuurgebaseerde oplossingen en draagt zo bij aan de omgeving voor de toekomst.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 03-10-2023 gestart
127x bekeken

Actie georganiseerd voor:

GO! campus Balen

GO! campus Balen

Actie georganiseerd door:

Leen Van Vaerenbergh

Leen Van Vaerenbergh

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 03-10-2023 gestart
127x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog