Help Iris studeren

Help Iris studeren

Iris moest haar studie finance afbreken en werkt nu noodgedwongen in de prostitutie. Help haar verder studeren.

 

Doneer Wees de eerste om deze actie te steunen!

Dit is Iris. Een vrouw van 25 jaar. Zij heeft economie gestudeerd in Albanië. 

Deze studie werd betaald door haar vader, die daar hard voor moest werken, want de lonen in Albanië liggen laag. Om kosten uit te sparen studeerde zij niet in de hoofdstad Tirana, maar in een stad dichter bij huis. Iedere dag ging zij met het openbaar vervoer, twee uur heen en twee uur terug. Twee euro mee, om te kunnen eten tussen de middag.

Nu is ze bachelor economie. Iris had voor haar master nog één jaar moeten studeren. Maar in februari overleed haar vader plotseling. Iris mist hem verschrikkelijk. Haar studie heeft ze opgegeven; er is geen geld meer voor.  Bovendien blijken haar ouders een lening te hebben afgesloten van 

€ 20.000 die aangewend is om Iris en haar zus te kunnen laten studeren. Een lening die de familie onmogelijk op eigen kracht kan inlossen.

Een maandloon in Albanië ligt op   €150,-- voor ongeschoold werk. Heb je gestudeerd dan verdien je misschien €250,-- per maand. En dat terwijl de prijzen voor voedsel ongeveer op hetzelfde niveau liggen als in Nederland. 

 

In Albanië heeft Iris geen werk kunnen vinden. Ook niet met haar opleiding: er is nauwelijks werk in Albanië. En al had ze werk gevonden, dan nog was het onmogelijk haar studie af te ronden. 

Daarom is Iris hierheen gekomen – illegaal, want Albanië is geen lid van de Europese Unie en daarom  is het heel moeilijk om een visum voor Nederland te krijgen. Nu werkt Iris in de prostitutie. Dit werk vind ze verschrikkelijk, maar een andere oplossing ziet ze niet. Ze werkt 12 tot 16 uur per dag, 6 of 7 dagen in de week. Het geld dat zij daarmee verdient stuurt ze naar huis, naar haar moeder en naar haar zus en haar gezin. Af en toe ondersteunt ze een vriendin die het moeilijk heeft. Zelf leeft ze zo zuinig mogelijk. De hele situatie veroorzaakt veel stress: eten doet ze nauwelijks, ze verliest veel gewicht, ze heeft voortdurende hoofdpijn en haar haar valt uit.

Om Iris uit haar situatie te helpen zou het ideaal zijn als zij in Nederland haar studie zou kunnen afronden. De internationale studies in Nederland staan goed aangeschreven en het leefklimaat in Nederland is gunstig, omdat het overgrote deel van de bevolking Engels spreekt.

Maar dit ligt buiten haar bereik: woon je niet in de EU, dan moet je voor een jaar studeren niet €1650,--  , maar €16500,-- collegegeld betalen. Het bedrag moet aan het begin van het collegejaar in één keer worden betaald. Daarnaast moet Iris aantonen dat zij over minimaal €12.000,-- aan eigen vermogen beschikt, zodat zij gedurende dat jaar in haar eigen levensonderhoud kan voorzien; voor Iris een onmogelijke opgave. 

En zo komt een vrouw van 25 jaar met een goede opleiding in een kansloze positie terecht. Terwijl ze mogelijkheden te over zou moeten hebben.

 

 

Wat te doen?

De beste manier om Iris uit deze situatie te helpen is door haar de mogelijkheid te bieden om haar studie af te ronden.  Daarvoor is €28.500,-- nodig: 

€16.500,-- is nodig voor het collegegeld. 

€12.000,-- is nodig, omdat de IND (immigratie dienst) dit eist van studenten buiten de EU en dat geparkeerd moet staan op een rekening, als bewijs dat Iris in Nederland kan studeren zonder aanspraak te hoeven maken op hulp.

Als ze na haar afstuderen passend werk kan vinden, kan zij daarna op eigen kracht in haar eigen onderhoud voorzien, en wellicht het geld van deze investering terug betalen.

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 16-05-2022 gestart
388x bekeken

Actie georganiseerd door:

Bert Broers

Bert Broers

 

Doneer Wees de eerste om deze actie te steunen!

Donaties

 
Toon alle donaties
op 16-05-2022 gestart
388x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog