Help stoomgemaal de Tuut weer op stoom

Help stoomgemaal de Tuut weer op stoom
Thijs van den Hark

Het ooievaarspaar op de schoorsteen van de Tuut in Appeltern gaat verhuizen, het vuur kan weer opgestookt worden.

 

Begin 2024 heeft een ooievaarspaar haar nest gebouwd op de 35 meter hoge schoorsteen van stoomgemaal de Tuut in Appeltern. Niet verstandig, immers erg hoog en gevaarlijk! Het is het paar in 2024 gelukt één jong groot te brengen terwijl twee jongen uit het nest zijn getuimeld en het niet gered hebben. Heel jammer. 

Voor de eigenaar van de Tuut, Monumentenstichting Baet en Borgh, is het nest ook een ramp. De ooievaar is een beschermde vogelsoort en dat betekent dat er niet langer gestookt kon worden in het stoomgemaal. 

Gebruikelijk was dat zonder ooievaarsnest, het stoomgemaal jaarlijks vijf keer opgestookt werd door de vrijwilligers van de Tuut. Daardoor konden bezoekers echt beleven hoe dit fraaie stukje Industrieel Erfgoed jarenlang dienst heeft gedaan om Maas en Waal droge voeten te bezorgen. Zonder stoken van de ketels komen de machines niet in beweging en zal het stoomgemaal snel volledig en definitief tot stilstand komen. Het hele jaar 2024 kon jammer genoeg helemaal niet gestookt worden. De Tuut is het laatste stoomgemaal dat overgebleven is van de in totaal 19 gemalen die het Land van Maas en Waal rijk was in de eerste helft van de vorige eeuw.

Baet en Borgh wil natuurlijk dat zo snel mogelijk het vuur weer kan branden, de ketels op druk komen en de pompen weer als vanouds ronken. De vrijwilligers willen ook niet anders en bovendien willen ze bedreven blijven in het in gang zetten van de machines! Maar Baet en Borgh heeft ook respect voor de mooie ooievaars!

Er is gelukkig een prima oplossing gevonden. De provincie Gelderland heeft ontheffing verleend om het ooievaarsnest te verplaatsen naar een nieuwe plek tegenover de Tuut én een voorziening aan te brengen op de schoorsteen om te voorkomen dat er opnieuw een nest op gebouwd wordt. Een mooie oplossing waardoor ooievaars op een veilige manier kunnen blijven nestelen en de Tuut als werkend gemaal kan worden behouden voor de toekomst. Een exemplaar van Industrieel Erfgoed waarop we oprecht trots zijn! 

Voordat de ooievaars in februari/maart terugkeren wordt op een afstand van plm. 80 meter vanaf de schoorsteen een nieuwe voorziening voor het ooievaarsnest op een paal van plm. 7 meter hoogte neergezet. Ook wordt met een kraan een kap op de schoorsteen aangebracht. De stalen kap is ontworpen door de vrijwilligers van de Tuut en door een daartoe gespecialiseerd bedrijf vervaardigd. De benodigde vergunningen van de gemeente West Maas en Waal voor het plaatsen van het nieuwe nest en voor het aanbrengen van de kap zijn verkregen alsmede de ontheffing van de Provincie Gelderland om de beschreven actie uit te voeren.

Stichting Baet en Borgh beschikt over een culturele ANBI status.

Website: www.stoomgemaaldetuut.nl

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
2 dagen geleden gestart
880x bekeken

Actie georganiseerd voor:

Monumentenstichting Baet en Borgh, Appeltern

Monumentenstichting Baet en Borgh, Appeltern

Actie georganiseerd door:

Thijs van den Hark

Thijs van den Hark

 

Donaties

 
Toon alle donaties
2 dagen geleden gestart
880x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog