In beweging voor de Aanmoedigingsprijs Fleur

In beweging voor de Aanmoedigingsprijs Fleur
Freek Carol & Mariëlla van den Ham

Wij nemen op 1 juni deel aan het Hochkönigman Trailrunning Festival om geld in te zamelen voor de Aanmoedigingsprijs Fleur.

 

In 2021 verloren vrienden van ons hun jongste dochter Fleur aan een complexe psychiatrische aandoening. 

Fleur was tijdens haar ziekteproces voortdurend bezig te ontdekken wat er mis was in haar hoofd. Zij sprak vaak over “de error in haar hoofd." Deze “error” bleek helaas moeilijk te duiden door de medische professionals om haar heen. Fleur zag geen oplossing, geen uitweg en geen perspectief. Zij besloot daarom op 16-jarige leeftijd uit het leven te stappen.

Er is dus nog veel ruimte voor verbetering als het gaat om het toepassen van de juiste diagnostiek en het zoeken naar een gerichte behandeling voor jongeren die kampen met mentale problemen.

Ondanks het verdriet rondom het verlies van hun dochter en zus, zijn Sjaak, Therese en dochter Jasmijn gekomen tot een heel mooi initiatief: De Aanmoedigingsprijs Fleur.  Dit in nauwe samenwerking met de onderzoeksgroep van LUMC Curium onder leiding van Professor dr. Robert Vermeiren.

De Aanmoedigingsprijs Fleur wil jonge studenten en promovendi aansporen om bezig te zijn met onderzoek naar en voor jongeren die kampen met complexe psychiatrische aandoeningen waaronder depressiviteit, anorexia en suïcidale gedachten. De doelstellingen van het onderzoek zijn om te komen tot betere triage en diagnostiek en het verbeteren van de behandeling in de praktijk.

Recente studies tonen aan dat hardlopen, op en buiten de trails, een positief effect heeft op de mentale gezondheid. (1) Dat Trailrunning goed is voor de mentale gezondheid wordt door veel lopers aangegeven als een van de belangrijkste redenen om aan deze sport te doen. (2) Dat gegeven geldt ook voor onszelf en meerdere andere trailrunners die wij kennen. 

Het genieten van de natuur, het onthaasten en even afstand kunnen nemen van het gejaagde leven, met studie en/of werk. Het is heerlijk en geeft rust en ruimte in ons hoofd.

We beseffen ons echter dat dit gevoel, van rust en ruimte, niet voor iedereen vanzelfsprekend is en dat het niet altijd duidelijk is waarom. 

Om hier meer duidelijkheid over te krijgen is er wetenschappelijk onderzoek nodig. Helaas is er weinig budget beschikbaar om goed onderzoek te doen naar de geestelijke gezondheid onder jongeren. 

Vanwege de duidelijke relatie tussen trailrunning en de positieve effecten op de geestelijke gezondheid vinden wij het lopen van een trailmarathon uitermate geschikt om De Aanmoedigingsprijs Fleur te ondersteunen.

De Aanmoedigingsprijs Fleur is een geldbedrag à 5000 Euro. Deze prijs zal jaarlijks worden uitgereikt en is ingesteld om jonge onderzoekers aan te moedigen zich te verdiepen in en onderzoek te doen naar complexe psychische problematiek bij jongeren.

Het doel van deze steunactie is: voldoende geld op halen om De Aanmoedigingsprijs Fleur minimaal 1 keer te kunnen uitreiken en tegelijkertijd dit grote maatschappelijke probleem meer onder de aandacht te brengen. 

Om dit doel te bereiken nemen wij op zaterdag 1 juni 2024, deel aan het Hochkönigman Trailrunning Festival, en lopen wij de B’Jaks Marathon Trail van 48,6 KM en 2940 hoogtemeters. We lopen deze keer echter niet alleen voor onszelf. We lopen ter nagedachtenis aan Fleur en voor al die andere jongeren, met complexe psychiatrische aandoeningen, die wel een beetje hulp kunnen gebruiken.  

We werken de komende maanden naar dit doel toe onder de gepassioneerde begeleiding van TRCU (Trail & Running Club Utrechtse Heuvelrug).  

Het zou geweldig zijn als u deze actie wilt sponsoren, zodat er extra steun kan zijn voor het onderzoek naar complexe psychiatrische aandoening bij jongeren, zoals Fleur.

Bij voorbaat heel hartelijk dank voor uw steun.

Freek Carol & Mariëlla van den Ham

 

1: A Scoping review of the relationship between running and menthal health. (2020), Oswald et al.  

2: Trail and Ultra Running Survey Report (2023), Trail Ultra Project, University of Central Lancashire.  

 

Prof. dr. Robert Vermeiren, Hoogleraar Kinder-Jeugd Psychiatrie vertelt:
 

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 07-12-2023 gestart
4432x bekeken

Actie georganiseerd voor:

Aanmoedigingsprijs Fleur

Actie georganiseerd door:

Freek Carol & Mariëlla van den Ham

Freek Carol & Mariëlla van den Ham

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 07-12-2023 gestart
4432x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog