Lybomi monkey rehabilisation

Lybomi monkey rehabilisation
Irene Engels / Merel van der Geest

Help Lybomi om ervoor te zorgen dat gewonde en wees apen weer terug de wilde natuur in kunnen! 🐒

 
€ 0 ingezameld

Lybomi wildlife monkey rehabilisation 

Help mee om de apen in Zuid-Afrika een eerlijke kans te geven om weer terug te keren in het wild! 

Hieronder een uitleg waar jullie geld naar toe gaat, en wat er gedaan wordt om de apen zo zorgvuldig mogelijk terug te krijgen in hun natuurlijke habitat. 

Op dit moment zijn wij, Merel en Irene, in het mooie Zuid-Afrika. Om precies te zijn, zijn wij in Letsitele, een klein dorpje in de Provincie Limpopo. 
Hier heeft Mias Venter een prachtige opvang voor apen opgebouwd die hij een aantal jaren geleden overgenomen heeft van zijn vader Bob. 

12 jaar geleden ben ik, Irene, al op deze plek geweest en wat heb ik toen genoten om te zien hoe ze met de apen omgingen om ze weer terug te krijgen in de natuur. 
12 jaar na dato bestaan ze nog steeds en laten ze nog steeds diverse troepen apen los in de natuur wanneer deze voor zichzelf kunnen zorgen. 

De apen die worden binnengebracht zijn voornamelijk bavianen, meerkatten en witkeelmeerkatten. Deze apen zijn mishandeld door de mensen die ze hebben gehouden als huisdier, gewond gevonden zijn of waarvan de moeder is overleden of doodgeschoten. Ook worden de apen binnengebracht door de NSPCA (wildlife protection unit). Dit is een organisatie in Zuid-Afrika die controle doet of mensen apen, of andere dieren, houden als huisdier. Dit is in Zuid-Afrika verboden. 

Wij hebben zelf kunnen ervaren wat voor invloed het heeft wanneer de apen worden gehouden als huisdier. Vaak hebben ze een halsband om gehad, waarvan de wonden nog te zien zijn in de nek als de apen worden binnengebracht. Ook kunnen ze niet zonder menselijk contact, en hebben ze geen idee wat ze moeten doen om met de andere apen te communiceren. De reden waarom dat deze apen soms mishandeld of gedumpt worden, is dat wanneer ze ouder worden, ze onbekende mensen gaan bijten. 
Met hele kleine stapjes worden de apen geïntroduceerd aan de andere apen zodat ze weer leren hoe het is om met andere apen om te gaan. Helaas kost dit enorm veel tijd. 

De apen die als baby worden binnengebracht hebben niet de moederliefde gekregen, die zij nog wel nodig hebben. Denk dan vooral aan knuffels en het krijgen van de fles met daarin speciaal melk. Deze baby's krijgen 3x per dag de fles en hebben verder speciale medicijnen nodig wanneer zij achterblijven qua gewicht. 

Het uiteindelijk vrijlaten van de apen vergt enorm veel tijd en energie. Zonder alle vrijwilligers, die hier inmiddels al meer dan 25 jaar komen, had deze plek niet kunnen bestaan. 

De inkomsten waarvan Lybomi de zaken moet runnen is het geld wat de vrijwilligers betalen en van donaties. Om alles goed te kunnen onderhouden is er geld nodig. Denk aan het kopen van voeding zoals fruit, hooi, voedsel, medicatie, reparaties,  maar ze onderhouden ook lokale werkers hier in de buurt. 

Bij Lybomi is de laatste stadium "main Camp". Hier worden bavianen en meerkatten gescheiden om hun eigen troep te maken. De apen worden toegevoegd aan main Camp wanneer zij het juiste gewicht hebben om zichzelf te weren en wanneer zij het gewenste gedrag laten zien. Wanneer de hele troep laat zien dat zij zichzelf voortplanten en dat zij onderling de ranking hebben bepaald zijn ze klaar om vrij gelaten te worden. 

Deze vrijlating kost enorm veel tijd en geld om alle apen te vangen en weg te brengen naar een plek ver genoeg bij Lybomi, en bij de mensen vandaan. 

Wij willen jullie via deze weg vragen om een donatie, elk bedrag is welkom en wordt enorm gewaardeerd! Het geld gaat direct naar de opvang, waarvan ze nieuwe spullen kunnen kopen. 

2 november is onze laatste dag en willen het geld dan als verrassing overhandigen aan Mias! 

Mocht je geïnteresseerd zijn zie hieronder de link naar de website: 

https://www.lybomi.co.za/

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
4 dagen geleden gestart
651x bekeken

Actie georganiseerd door:

Irene Engels / Merel van der Geest

Irene Engels / Merel van der Geest

 
€ 0 ingezameld

Donaties

 
Toon alle donaties
4 dagen geleden gestart
651x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog
 
Andere acties in: Dieren
Misbruik melden