Een blindegeleidehond voor Anita

Een blindegeleidehond voor Anita

Omdat Anita's zicht achteruitgaat heeft ze een hulphond nodig die ook geleidetaken aankan.

 

Mijn hele leven staat wederom weer op zn kop! 

Op mijn 36e werd ik ineens ziek, een griepje dachten wij… Maar nee hoor geen griepje maar mijn nieren die er ineens mee stopten, binnen 4 weken van gezonde jonge vrouw naar dialysepatient.  Mijn leven stond op zn kop, ik reed paard, werkte en ineens was mijn energie weg. Ik kon niets meer, geen trappen meer lopen, niet meer paardrijden, geen honden uitlaten niets meer. Ik raakte in een depressie. Anderhalf jaar later kreeg ik een hartinfarct. Ik kreeg steeds minder energie. Eindelijk kreeg ik een transplantatienier en de hoop was dat mijn hele leven weer normaal zou worden, maar helaas niets van dat alles. Mijn lichaam was zo beschadigd van de dialyse dat het energielevel niet meer terug kwam. Zelfs met transplantatienier kwam mijn nierfunctie niet boven de 45% uit, dat was me toch anders voorgespiegeld. De depressie werd weer aangewakkerd. In de loop van de jaren kreeg ik een aantal tia’s en herseninfarcten, hoeveel kon mijn lichaam nog aan…. Hierdoor ontwikkelde ik PTSS, zoveel trauma kan een mens niet zomaar verwerken.

Na 14 jaar aan huis te zijn gekluisterd door mijn ziekte en darmproblemen kreeg ik eindelijk anderhalf jaar geleden een assistentiehond (pup)toegewezen, wauw mijn wereld werd weer ruimer. Ik ging weer samen met Faith (want zo heet ze) dingen buiten de deur doen. Samen leren weer op eigen benen te staan.  Faith en ik worden begeleid door de organisatie Bultersmekke.

In de tussentijd ging mijn zicht  heel erg achteruit en werd ik gediagnosticeerd als ‘slecht ziend’, en moet Faith meer taken gaan leren om mij te ondersteunen als blindegeleidehond, maar dat is helaas teveel voor haar.

Nu word de opleiding gestopt met Faith en moet ik weer helemaal opnieuw gaan beginnen. Weer op zoek gaan naar een hond die geschikt is als hulphond voor PTSS en blindegeleidehond en weer vanaf het begin samen met Bultersmekke een hond opleiden.

Zo’n traject is erg kostbaar en de gemeente vergoedt niets meer. We hebben voor Faith ons budget verbruikt. We hebben gelukkig nog wel iets kunnen sparen de afgelopen jaren, maar dat is maar voor een deel van de kosten. Zonder jullie hulp lukt het mij niet om dit traject opnieuw te starten. Voor de opleiding van de nieuwe hond komen we een bedrag van ongeveer € 12.000 tekort. 

Elke donatie brengt ons een stapje dichterbij ons doel, dus het maakt niet uit met wat voor bedrag je ons wilt steunen! Ik wil jullie alvast ontzettend bedanken! En het zou ons enorm helpen als je dit bericht wilt delen om het bereik zo groot mogelijk te maken. Dus deel dit gerust op bijvoorbeeld Instagram en Facebook.

De opleiding bestaat uit een aantal teamtrainingen waarbij de hond en ik op elkaar raken ingespeeld. Dit traject duurt in totaal ongeveer twee jaar, onder  intensieve begeleiding bij het trainen en opleiden van de hond. Na twee jaar is de hond officieel een hulphond. Hierna legt de hond vervolgens elk jaar een examen af om aan te tonen nog steeds de vaardigheden te bezitten die een hulphond/assistentiehond moet hebben.

Er is veel onderzoek gedaan naar de meerwaarde van een hulphond bij mensen met PTSS. Een hulphond/geleidehond vergroot de zelfredzaamheid, de zelfstandigheid en het zelfvertrouwen door:

  • Afleiden in spannende situaties (d.m.v. kunnen focussen op de hond, je moet immers je hond opdrachten kunnen blijven geven).
  • Uitgangen of doorgangen zoeken in prikkelvolte situaties (bijv. in de supermarkt of een overvolle bus).
  • Afschermen van lijf (bijv. in de rij bij de kassa of tijdens het uitzoeken van boodschappen).
  • Steun tijdens sociale activiteiten.
  • Steunen bij angst en paniek (door lichamelijk contact te maken, 'druktherapie' op de borst uitoefenen, of om te gaan blaffen/piepen om mij erop te attenderen dat de spanning stijgt wanneer ik dit zelf nog niet doorheb).
  • Wakker maken tijdens dromen/nachtmerries.

Voor mij betekent een hulphond/geleidehond dat ik weer kan meedoen in de maatschappij en dat ik ook meer activiteiten kan ontplooien omdat ik dan de hulp en ondersteuning krijg die ik zo nodig heb buiten de deur. Ik hoop dat jullie mij hierbij willen helpen!

Heel veel liefs van mij, en een poot van mijn toekomstige hond!

Updates

Loading...

Collectors

Loading...
Started on 16/08/2024
Viewed 2229x

Fundraiser organised by:

Anita Janssen

Anita Janssen

 

Donations

 
Show all donations
Started on 16/08/2024
Viewed 2229x
Website widget
Add a widget of this fundraiser to a website or blog
 
Other fundraisers in: Assistance dog
Report abuse