Natuurlijke ontmoetingsplek op 't Landjegoed

Natuurlijke ontmoetingsplek op 't Landjegoed
Landjegoed .

Samen bouwen aan een ecologische huiskamer met weids uitzicht, koffie en taart, een leuk concert of een gezellig eetcafé

 

Wij, de bewoners van Landjegoed, hebben een droom: samen een huiskamer bouwen als ontmoetingsplek waar we elkaar en anderen kunnen treffen. Een plek die we willen delen met mensen uit onze omgeving. Een huiskamer die ruimte biedt aan sociale en culturele initiatieven. Een plek om je te laten verrassen door nieuwe ontmoetingen en je te laten inspireren door de verbindende activiteiten, het weidse uitzicht en de ecologische bouw.

Help jij ons dit plan te realiseren?

 

Wie zijn wij?

Aan de rand van Ten Boer bevindt zich sinds januari 2021 onze wijk Landjegoed. Hier zijn 23 volwassenen en 5 kinderen neergestreken met hun ecohuisjes en verplaatsbare woningen. Landjegoed staat in het teken van ecologisch bouwen, circulariteit en gezamenlijkheid. Het is een levende gemeenschap van uiteenlopende mensen met één gedeeld verlangen: het ánders doen. We willen een voorbeeld zijn voor de omgeving en voor de hele wereld: bewuster, eenvoudiger, dichter bij de natuur, met minder spullen en meer samen.

Het is een unieke broedplaats binnen de CV Woldwijk met ruimte voor duurzame ideeën en gemeenschappelijke plannen. We streven als bewoners naar een gezond en mooi gebied voor plant, dier en mens.

Landjegoed bestaat uit mensen die in weer en wind hun eigen huisjes gebouwd en neergezet hebben, met oog en hart voor de natuur en duurzaam bouwen. Vanuit deze gemeenschappelijke deler, is het plan ontstaan om de ontmoetingsplek zelf te ontwerpen en zelf te gaan bouwen met natuurlijke en gerecyclede materialen die samenwerken met de natuur. Bijvoorbeeld: muren geïsoleerd met Groningse hennep, een dak geïsoleerd met stro van onze omringende boeren, tweedehands ramen en deuren uit de omgeving. Muren afgewerkt met kalk en leem voor een ademende, natuurlijke ruimte. De combinatie van kalk en leem op de muren zorgt er zelfs voor dat onze huiskamer CO2 opneemt. In de buitenmuren zullen inbouwkasten voor vogels en vleermuizen worden verwerkt.

Om dit te realiseren hebben wij, mede door de ervaring met onze eigen huizen daartoe zelf de kennis en kunde in huis. Temeer omdat internationaal bouwcollectief “Mas con Menos" ons ondersteunt door middel van een bouwworkshop van een week. Aan het eind van die bouwweek zal het gebouw al wind- en waterdicht zijn! Mas con Menos heeft ruime ervaring en expertise met het realiseren van bio-constructies die getypeerd worden door het gebruik van natuurlijke en gerecyclede materialen (zie masconmenos.nl).

 

Wat willen we doen met onze huiskamer?

 • Het bouwen en gebruiken van de huiskamer zal verbindend werken voor ons als bewoners van Landjegoed.
 • Bij het bouwen zullen ook onze buur-wijken uitgenodigd worden om mee te doen en elkaar al bouwende beter te leren kennen.
 • Een koffie-en-thee-café op gezette tijden voor de vele wandelaars, fietsers en onze directe buren van Innersdijk en de Bloemhof (ouderenzorg en aanleunwoningen). We willen hen laten meegenieten van de natuur, gezonde voeding, ontmoeting en ontspanning.
 • Op ons podium willen we divers programmeren met muziek, theater en kunst uit alle windstreken. Daarnaast willen we ook exposities van kunst uit de omgeving organiseren. Voor en door inwoners uit Groningen, waaronder ook inwoners  die je niet dagelijks spreekt of tegen het lijf loopt zoals vluchtelingen en mensen met een zorgvraag. We willen hen een podium bieden om hun talenten en passies te tonen, en daarmee ontmoeting en uitwisseling bereiken. (Geïnteresseerde samenwerkingspartners zijn o.a. Stichting Werkpodium Kraack, stichting de Vrolijkheid https://vrolijkheid.nl/pages/de-vrolijkheid-1/ , zorgcentrum Innersdijk)
 • Met onze keuken willen we de ruimte gebruiken als huiskamerrestaurant, waarbij iedereen welkom is om mee te eten op basis van vrijwillige eigen bijdragen. Hiermee hopen we ontmoeting en verbinding te faciliteren binnen Ten Boer en omgeving, zonder eventuele financiële barrières.
 • Mensen of groepen uit de omgeving kunnen het gebouw gebruiken voor vergaderingen, bijeenkomsten, workshops en (kinder)activiteiten.
   

Wat hebben we nodig?

Met elkaar kunnen we het ver schoppen met de uitwerking van dit plan:

Samen hebben de bewoners van Landjegoed € 39.000 ingelegd op basis van draagkracht. Niet iedereen hoeft in absolute/financiële zin evenveel bij te dragen, de bijdrage verschilt per persoon. De een heeft meer tijd, de ander meer geld of vaardigheden: iedereen kan op een andere wijze bijdragen aan dit project.

Met € 39.000 kunnen we een mooie groepsruimte bouwen voor onszelf, maar daarmee komen we niet ver genoeg om hem ook geschikt te maken voor onze andere dromen en doelstellingen. Om een ruimte te kunnen bouwen en inrichten die voldoende kwaliteit en mogelijkheden biedt om in al onze plannen te kunnen voorzien, ramen we de totale kosten op € 78.000.

Voor de resterende €39.000 zoeken we nog financiële steun. Via crowdfunding hopen we 10.000,- daarvan te kunnen vinden.

Reward:

 • Voor alle donateurs wordt een groot feest georganiseerd in het voorjaar van 2024 in de nieuwe huiskamer. Er is live muziek en er zullen heerlijke hapjes en drankjes zijn.
 • Voor bedrijven en organisaties kan bij een donatie vanaf 750 euro de ruimte 1 dagdeel gebruikt worden met koffie, thee en zelfgebakken taart. (max. 50 pers.)
 • Vanaf 1250 euro is de ruimte voor 2 dagdelen te gebruiken. Hierbij zijn inbegrepen koffie, thee, taart en een bijzondere maaltijd. (max. 50 pers.)

Indien je graag op een andere manier bij wil dragen, help je ons ook heel erg door deze actie zo veel mogelijk te delen. 

Bedankt!
 


 

Updates

Loading...

Collectors

Loading...
Started on 28/03/2023
Viewed 3862x

Fundraiser organised by:

Landjegoed .

Landjegoed .

 

Donations

 
Show all donations
Started on 28/03/2023
Viewed 3862x
Website widget
Add a widget of this fundraiser to a website or blog
 
Other fundraisers in: Community Environment
Report abuse