Pippa hulpfonds
Mijn kat Pippa heeft de harde diagnose van FIP gekregen en ik heb hulp nodig bij het financieren van de behandeling.
Dag vrienden, familie, kattenliefhebbers en Pippa fans
Op 28 december afgelopen jaar bezocht ik een dierenasiel en kwam er een mini wit met oranje katje zonder enige twijfel in mijn schoot zitten. Dat was dan besloten, deze kleine pluizenbol kwam met mij naar huis. Eerst kreeg ze de naam Keizer Karel V, want er werd me verteld dat het een klein ventje was. Echter bleek het toch een vrouwtje te zijn, dus doopte ik ze om tot Pippa. Pippa Langkous, Pippapoep, Poepie, Poep, Moo moo, ... (en soms toch ook nog wel Sjareltje). Pippa is de eerste kat die ik zelf geadopteerd heb en ik keek er enorm naar uit om mijn komende twintiger en dertiger jaren met haar te delen.
Tijdens recent bezoek aan de dierenarts werd mijn hart echter in 1000 stukjes gebroken. Er viel een zware diagnose: Pippa heeft FIP. FIP staat voor Feline infectieuze peritonitis. Het is een ziekte die bij katten veroorzaakt wordt door een coronavirus. Het is familie van het ons als mens welbekende virus, maar het is niet hetzelfde virus. De meeste katten komen eens in hun negen levens wel eens in aanraking met het coronavirus, en dat is meestal, net als bij de mens, niet zo erg. Helaas is er een klein percentage katten waarbij het virus muteert, en FIP veroorzaakt. Tot voor kort was FIP een dodelijk virus. Er was geen behandeling voor en besmette katten stierven hier aanzienlijk snel aan.
Ondertussen is hier verandering gekomen en is er wél behandeling beschikbaar. In de UK is de behandeling reeds een gevestigde waarde en worden veel katjes genezen. In Europa staan we echter nog achter en dus ook in België wordt deze behandeling nog niet gegeven (tot grote frustratie van de dierenarts). Gelukkig zijn ze bij onze noorderburen in Nederland bezig met de opzet van de behandeling, voorlopig nog in de vorm van een studie, om ervoor te zorgen dat alle katten die de behandeling aangaan, goed opgevolgd kunnen worden.
Een behandeling bestaat uit verschillende aspecten. Ten eerste gebeurt er een officiële diagnose. Er wordt bloed getrokken, ze nemen foto's en onderzoeken buikvocht. Vervolgens wordt er medicatie opgestart, dat kan in de vorm van pilletjes of inspuitingen. Gedurende de hele behandeling zijn er ook vijf controles waar telkens bloedonderzoek uitgevoerd wordt, om het succes van de behandeling te kunnen opvolgen.
Wat betekent dit nu concreet? Ik moet zo snel mogelijk naar Nederland om deze behandeling op te starten. Hier hangt helaas wel een enorm kostenplaatje aan vast, dat ik niet allemaal zelf kan ophoesten. In totaal komen de geschatte kosten op zo'n €3000 euro. Dat is zowel voor het initiële onderzoek, de vervolgconsulten als de medicatie.
Pippa is echt mijn zielsmaatje en ik ben haar favoriete kussen, haar voedselbedeler en haar bediende van dienst. Ik kan absoluut niet vatten hoe oneerlijk het is. Afgelopen jaar, exact dezelfde periode (mijn verjaardag), moest ik al ter groot verdriet mijn eerste kat Wizzie afgeven aan een agressieve kanker en op het einde van datzelfde jaar verloren we dan ook nog eens de nieuwe familiekat Joske aan een stomme aanrijding met een auto. Ik krijg het echt niet over mijn hart van een derde zielsmaatje te moeten afgeven op 365 dagen tijd. FIP is gelukkig niet onoverkomelijk, dus gaan we de strijd aan. Daarom lanceer ik dan ook deze crowdfunding, met het motto 'alle beetjes helpen'. Ieder die een klein centje kan missen, wordt enorm bedankt voor de steun.
Moest deze crowdfunding buiten de voegen treden en er meer geld ingezameld worden dan ik nodig heb, zal ik de rest doneren aan de verdere studie van FIP.
Alle info van deze tekst komt van de website van AniCura Nederland https://www.anicura.nl/over-huisdieren/kat/kennisb...
P.s.: kbc, belfius, paypal rekenen meer transactiekosten aan. Bancontact is de optie waarvan het minste wordt afgehouden!