SLE-onderzoek
Met onze onderzoeksgroep zijn we op zoek naar nieuwe manieren om opvlammingen van SLE vroegtijdig op te sporen
Systemische lupus erythematodes (SLE) is een chronische autoimmuunziekte met een grillig beloop. Rustige periodes worden afgewisseld door periodes met veel ontsteking, met daarbij mogelijk uitgebreide klachten: vermoeidheid, ontsteking van huid, pijnlijk gewrichten, hoofdpijn en kortademigheid. Door ernstige ontsteking kan ook schade ontstaan aan organen, leidend tot o.a. nier- en hartfalen.
Op dit moment loopt de behandeling van SLE eigenlijk achter de feiten aan. Mensen komen met klachten bij de dokter, de dokter doet bloed- en urine-onderzoek en aanvullende testen die aantonen dat er sprake is van SLE-ontsteking en dan wordt - vaak zware - behandeling met medicijnen gestart of aangepast. Al met al betekent dit voor SLE-patiënten vaak periodes van weken tot maanden met hevige klachten, voordat er duidelijkheid is en er goed behandeld kan worden. Hoe langer deze periodes, des te groter de kans op onherstelbare schade aan organen.
Met het onderzoek van onze groep willen we bereiken dat we opvlammingen van SLE eerder aan kunnen zien komen op basis van veranderingen van eiwitten in bloed en urine. Het uiteindelijke doel is om opvlammingen van SLE dusdanig vroeg op te sporen, dat zo'n opvlamming met slechts een kleine aanpassing van medicatie voorkomen kan worden. Hiermee zal de kwaliteit van leven voor SLE-patiënten gigantisch toenemen en de schade door ontsteking net zo hard afnemen.
Om onderzoek te kunnen blijven doen, is geld nodig. De laatste jaren wordt het steeds lastiger om onderzoeksgeld van de overheid te krijgen, zeker voor onderzoek naar een zeldzame ziekte als SLE. Met deze crowdfundingsactie hopen wij een nieuwe onderzoeker voor de duur van twee jaar aan te kunnen stellen.