Uitbreiding agro-ecologisch kringloop voedselbos Jaarhof De Broederie

Uitbreiding agro-ecologisch kringloop voedselbos Jaarhof De Broederie
Tom Buys

Ondersteun landbouw die gebruik maakt van natuurlijke kringlopen tussen bomen, pluimdieren, insecten en paddenstoelen.

 

Als kringlooplandbouwer voer ik veldonderzoek en pas ik natuurlijke symbiose toe op mijn bedrijf. Met name de natuurlijke samenwerkingen tussen (vruchtdragende) bomen, pluimdieren, insecten en mycelium van paddenstoelen. 

De pluimdieren (vrije kippen en hanen) houden de ondergrond vruchtbaar en bevoordelen bepaalde bomen die hier beter groeien. Ze eten ook de kruipende insecten op waardoor en meer vliegende insecten overblijven om de bomen te bestuiven. De bomen geven fruit, wat voeding is voor de pluimdieren. De zaden van het fruit worden op de boerderij ontkiemd in een herbruikbare wortelgroeibal (de Florbal) en terug uitgeplant op het terrein. 

Tegelijkertijd zoek ik naar duurzame manieren om de fruitbomen te vermeerderen zonder enten. Ze kunnen gezaaid, gestekt en gemarcotteerd worden. Ik maak hiervoor zoals gezegd gebruik van een herbruikbare wortelgroeibal (de Florbal) waardoor de succesratio hoger ligt.  Door deze methodes zullen er terug natuurlijke fruitbomen ontstaan die beter tegen de klimaatverandering kunnen. 

Het ondergronds schimmelnetwerk van de paddenstoelen zorgt voor het transport van voeding van meststoffen tussen de gewortelde planten. Doordat hier niet geploegd wordt en zo weinig mogelijk gegraven, blijft dit netwerk intact. Ik ga me dit jaar toeleggen op het kweken van eetbare medicinale paddenstoelen.

De boerderij werkt met 90% hernieuwbare energie van de zon. Dit jaar wil ik hier enkele kleine windwokkels plaatsen en een nieuwe batterij om helemaal energieonafhankelijk te worden. 

Om de opbrengstfase van de boerderij te versnellen, heb ik nog ondersteuning nodig om het terrein verder in te planten, een kwekerij voor eetbare medicinale paddenstoelen op te starten, verder onderzoek te doen naar duurzame vermeerderingstechnieken en naar natuurlijke samenwerkingen en symbiose die in de landbouw kunnen toegepast worden.

Ik dank jullie van harte voor de steun, met de fondsen zullen nieuwe bomen worden geplant, de kippen eten gegeven worden, windwokkels worden aangekocht, een paddenstoelen kwekerij worden opgericht en verder onderzoek gevoerd worden naar het duurzaam vermeerderen van bomen.

Indien gewenst kan u ook iets krijgen in ruil voor uw donatie. Voor 5 euro krijgt u 1 wortelgroeibal, voor 10 euro: 3 wortelgroeiballen, voor 20 euro: peter- of meterschap van een jonge boom (- 5 jaar), voor 50 euro: peter- of meterschap van een oude boom (+10 jaar). Na uw donatie zal u van mij een mail krijgen met verdere informatie. 

Nogmaals van harte dank!

Pura vida - Love nature

Met natuurvriendelijke groeten,

Tom Buys

Kringlooplandbouwer

Updates

Laden...

Collectanten

Laden...
op 20-03-2022 gestart
1118x bekeken

Actie georganiseerd door:

Tom Buys

Tom Buys

 

Donaties

 
Toon alle donaties
op 20-03-2022 gestart
1118x bekeken
Website widget
Voeg een donatieknop van deze actie toe aan een website of blog